Алармантно: Недостатак лијекова за ову кожну болест постаје озбиљна пријетња јавном здрављу

GS
Foto: Ilustracija

Здравствени лидери у Великој Британији упозоравају на недостатак третмана за лијечење "шуге" – заразног обољења коже изазваног ситним грињем

Недостатак лијекова против шуге је "главна брига јавног здравља", упозоравају стручњаци.

Шуга је интензиван свраб и осип коже узрокован пљувачком, јајима и фекалијама паразитске гриње Сарцоптес сцабиеи, са симптомима који понекад трају месецима.

Веома је заразно и шири се на примјер кроз школске сале за физичко, старачке домови, затворе и имиграционе притворске објекте, изазивајући велике епидемије.

Дерматолози су данас упозорили да се Велика Британија суочава са озбиљним здравственим ризиком због недостатка једина два лека који се користе за лијечење иначе неизљечиве инфекције.

Раније овог мjесеца Министарство здравља је издало упозорење да перметрин, крема за лечење шуге, недостаје, док алтернативни третман, течност малатиона, такође није доступан. Ова два лека представљају најчешће доступне, приступачне и ефикасне лекове против шуге који се користе у Британији.

Вjерује се да је снабдијевање погођено порастом тражње управо ових лекова за лечењем шуге у Великој Британији и Европи, као и скоком цене сировина.

Предсједник Британског удружења дерматолога, професор Мабс Чоудхури, рекао је да се претња од шуге мора схватити озбиљно.

"Недостатак третмана за шугу је велики проблем јавног здравља“, рекао је он.

"Лакоћа са којом се шири наглашава хитност одржавања адекватне понуде ефикасних третмана. Ово није проблем који ће тек тако нестати", рекао је.

Осим што је позвао произвођаче перметрина и малатиона да 'учине све што могу' да повећају понуду, он је позвао и владу да реагује.

"Такође, позивамо регулаторе, као што је Регулаторна агенција за лекове и здравствене производе, као и Владу да дају неопходну подршку произвођачима и добављачима како би им омогућили да брзо реше проблем.“

Др Тес Макферсон, шефица Британског друштва за педијатријску и адолесцентну дерматологију, такође је позвала на акцију.

"Шуга несразмерно погађа најугроженије у друштву, укључујући младе људе. Важно је рећи да не добијате шугу зато што не спроводите добро хигијену и морамо да смањимо сваку такву стигму повезану са шугом како би људи тражили лечење када је то потребно. Сваки смањени приступ или доступност третмана ће имати велики утицај", рекла је.

Ово кожно обољење се углавном преноси кроз заједничку од‌јећу или постељину, као и кроз контакт кожа, на пример током секса.

Осип који изазива свраб заправоо проузрокује гриње које се увлаче испод коже да би положиле јаја. Ово полагање јаја може изгледати као линија са тачком на једном крају пре него што се развије у осип.

Иако је веома заразно, може проћи и до осам недеља да се појави најочигледнији симптом - осип, што значи да га људи могу несвесно пренети другима.

Осип се обично шири на цијело тијело, осим на глави.

Шуга неће проћи без лијечења и људи треба да избјегавају одлазак на посао или у школу док не добију лијекове, тачније контакт са другим људима, кажу стручњаци.

Иако шуга није опасна сама по себи, чешање осипа може довести до секундарних бактеријских инфекција коже.

Анализа података љекара опште праксе у Великој Британији сугерише да постоји 2,81 случај на 1.000 жена и 2.27 на 1.000 мушкараца.

Агенција за здравствену безбједност Уједињеног Краљевства (УКХСА) напомиње да ће једна од 50 установа за дуготрајну негу, као што су домови за његу, доживјети избијање шуге сваке године, преноси Б92

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана