Ако имате неки од ових симптома, крајње је вријеме да смањите дозу кофеина

Agencije
Ако имате неки од ових симптома, крајње је вријеме да смањите дозу кофеина

Мала количина има бројне здравствене предности, али шта се догађа када прекорачите препоручену дневну дозу?

Кафа је позната као напитак који има позитиван утицај на организам, али претјеривање може да доведе до бројних здравствених проблема.

Не брините се, ово не значи да треба да се у потпуности одрекнете кафе, већ да не претјерујете са њеним уносом, јер постоје неке здравствене посљедице које вам се могу догодити ако пијете више од три кафе на дан.

Тескоба

Људи који се боре са анксиозношћу требало би да избјегавају кофеин јер он може само да погорша и онако неугодне симптоме. Такође, кофеин подиже ниво стреса па је могуће да се након конзумирања осјети већа нервоза него иначе.

Бол у желуцу

Многим људима који имају проблем са желуцем заправо смета кафа, а да тога нису ни свјесни. Често болове приписујемо храни, али болови у желуцу могу настати и од кафе.

Убрзан рад срца

Превелики унос кафе може да изазове и убрзан рад срца. Људи који иначе пате од овога здравственог стања, требало би се ограничити на једну до двије кафе дневно.

Дрхтавица

Кофеин убрзава централни нервни систем, због чега ћете можда осјећати нервозу. Ако на кафу реагујете неконтролисаним дрхтањем, озбиљно ограничите њен дневни унос.

Главобоља

Иако мала количина кафе може да помогне код главобоље, претјеривање може да узрокује бол у глави, јер сте прекорачили дозу кофеина. Овдје се мисли на количину од пет и више шољица дневно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана