3 симптома откривају да ли имате зачепљене артерије

ГС
Foto: ГС

Многи од нас имају препреке у артеријама већ у двадесетим годинама. Као резултат тога, многи људи који су погођени овим стањем нису свјесни шта се дешава, све док није прекасно.

Од критичне је важности да препознате индикаторе и будете опрезни како бисте што прије посјетили љекара.

Ово је листа најчешћих знакова зачепљених артерија. Испитајте факторе ризика и промијените своју дневну рутину ради вашег здравља.

1. Нелагода у листовима, бутинама или куковима

Зачепљене артерије могу изазвати нелагоду у ногама током активности попут ходања. Ово указује на то да ваши удови не добијају довољно крви. Нелагодност у мишићима или грчеви у ногама могући су знакови. Положај угрушка или зачепљене артерије одређује локацију бола.

2. Бол у грудима

Смањени доток крви у срце изазива нелагоду у грудима. Стезање, утрнулост, тежина, притисак или осјећај пецкања неки су од симптома. Пошто је то изазвано физичким или емоционалним напором, људи обично не примјећују ове симптоме.

3. Привремени губитак вида са једне стране

Наше очи и мозак опскрбљују каротидне артерије. Ако се ове артерије зачепе, долази до пролазног губитка вида или оштећења вида на оку. Мождани удар је узрокован потпуном блокадом. Због тога је важно бити свјестан овог упозорења.

Поред ова три главна симптома, која су најчешћа, постоје и други пропратни сиптоми: умор, вртоглавица, кратак дах, бол у крстима, хладне руке или ноге, промјена боје коже у болном подручју.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана