10 трикова да смирите поленску алергију без лиjекова

ГС
Foto: Илустрација

Прије него посегнете за антихистаминицима и кортикостероидима, имајте на уму да постоји много начина да смањите симптоме алергије, па чак и да их потпуно неутралишете.

1.Избјегавајте јабуке: Ако сте алергични на полен, јабуке могу погоршати реакцију. Алергија на јабуке јавља се код болесника са поленском грозницом јер садрже сличне алергене који се налазе у полену брезе, црног јове и лјешника.

2.Додајте воће и поврће у прехрану: Додавање шаргарепе, марелице и слатког кромпира исхрани помоћи ће вам у смањењу симптома. Садрже каротеноиде, који смањују упалу и побољшавају ваш имуни систем. Шпинат и бундева имају антиоксидансе који дјелују као мелем за очи, нос и грло.

3. Једите мед: Најбоље је да почнете јести мед два мјесеца прије почетка сезоне поленских алергија. Мед би требало да буде од неког локалног произвођача.

4. Чај од камилице: Побрините се да код куће имате много чаја од камилице. Попијте га или користите врећице чаја као хладну облогу за очи.

5. Туширање: Један од најједноставнијих начина за смиривање симптома поленске грознице код куће јесте пресвлачење одјеће чим сте у затвореном простору. Туширањем и прањем косе одстранићете полен који сте покупили током боравка у природи.

6. Не избјегавајте бијели лук: Он дјелује као деконгестив и добар је извор природног антихистаминика кверцетина. Најбоље дјелује када се једе сиров или згњечен, а можете га конзумирати и у облику таблета.

7. Љубљење: Љубећи партнера пола сата може ублажити алергијску реакцију тијела на полен, показало је јапанско истраживање. То је зато што вас опушта, а та опуштеност смањује производњу хистамина у нашем телу, а то је хемикалија која изазаива алергијску реакцију.

8. Смијте се: Стара изрека "смијех је најбољи лек" је заправо медицински тачна. Једна студија је открила да кикотање од 15 минута може помоћи у смиривању симптома. Смијех подстиче хемикалије које блокирају производњу хистамина, смањујући вашу реакцију.

9. Користите вазелин: Вазелин није користан само за рјешавање испуцалих усана. Ако га ставите у ноздрве, он ће заробити полен и спријечити често кијање. Ако вас и очи сврбе, покушајте га пажљиво нанијети око очију или чак на трепавице.

10. Скувајте чили: Припремање гозбе у кухињи с чилијем и другим љутим зачинима помоћи ће вам да лакше дишете. Ако припремате љути кари, додајте и мало куркуме, јер се сматра да смањује упалу, преноси Б92.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана