10 предности дуда које ће вас одмах навести да се "баците" на ово воће

Г.С.
10 предности дуда које ће вас одмах навести да се "баците" на ово воће

Дуд "пршти" од добрих и хранљивих материја, а да већина људи о томе не зна довољно.

Иако је пун укуса и сладак као грожђе, његова структура је далеко сличнија купинама. Воће познато и као дудиње, пуно је хранљивих материја и витамина, а шоља сировог дудова садржи само 60 калорија, што га чини идеалном ужином.

Угљени хидрати у дудовима претварају шећер у глукозу и тако обезбјеђујући енергију ћелијама. Конзумирање дуда повећава и унос гвожђа и даје вашем ткиву потребан кисеоник. Такође садржи и рибофлавин (витамин Б2), који штити ткива од слободних радикала и помаже у преносу кисеоника кроз тијело.

Са толико хранљивих материја, како преноси "Health Shots ", дуд је буквално универзалан у царству воћа.

1. Побољшава здравље пробаве

Дудови садрже добру количину дијеталних влакана која су потребна нашем тијелу за правилно варење. Повећава столицу у стомаку и олакшава кретање хране кроз дигестивни тракт. Овај процес нас ослобађа од опстипације, надимања и грчева у стомаку.

Италијански институт Ф. Де Ритис и Католички универзитет Светог срца спровели су истраживање како би се утврдио утицај дуда на мршављење. Према резултатима, они који су укључили дудове у свој дневни план исхране од 1.300 калорија, изгубили су око десет одсто своје укупне телесне тежине у временском периоду од око три мјесеца.

Такође је примјећено и да су људи много смршали у струку и бутинама.

2. Доприноси контролисању нивоа шећера у крви

Ако желите да контролишете ниво шећера у тијелу, бели дуд је ваше рјешење. Студије показују да неке од хемикалија присутних у белим дудовима подсјећају на лијекове који се користе за лијечење дијабетеса типа 2.

3. Смањује ризик од рака

Дудови су пуни антоцијанина који држе ћелије рака на одстојању. Такође садрже ресвератрол, за који је познато да има антиканцерогена дејства и тако помаже у борби против рака дебелог цријева, рака коже, рака простате и штитне жлијезде.

4. Побољшава циркулацију крви

Дуд је богат антиоксидансима који побољшавају функционисање крвних судова ширећи их. Ово доводи до слободног протока крви из срца у друге дијелове тијела, чиме се обезбјеђује контрола крвног притиска. Дудови су богати гвожђем чије присуство подстиче производњу црвених крвних зрнаца. Полифеноли присутни у дуду одржавају крвне судове здравим, а њихов садржај калијума одржава низак крвни притисак.

5. Побољшава имунитет

Дуд користи алкалоиде присутне у макрофагима, за које се каже да јачају наш имунитет. Они држе имуни систем на опрезу. Витамин Ц присутан у дуду је још један елемент који јача имунитет.

6. Учествује у градњи коштаног ткива

Комбинација витамина К, калцијума и гвожђа је најбоља комбинација хранљивих материја за изградњу јаког коштаног ткива и костију. А дуд је богат свима њима. Ови хранљиви састојци помажу у преокретању знакова деградације костију и спречавању поремећаја костију као што су остеопороза и артритис.

7. Промовише здравље мозга

Да би обезбједили здрав мозак, дуд нуди тијелу калцијум који тражи. Он штити наш мозак од старења, одржавају га младим и будним, па чак и доприноси спречавају Алцхајмерову болест.

8. Промовише здравље јетре

Дуд има способност да ојача јетру. Како садржи гвожђе које је корисно за одржавање здравља јетре, након конзумирања дуда, крв у јетри се храни и прочишћава.

9. Спречава грип и прехладу

Ако често обољевате од грипа, једење дуда може да помогне. Бијели дуд убија бактерије, што је начин на који спречава и лијечи грип и прехладу. Такође садржи и флавоноиде, који помажу код уклањања узрока грипа.

10. Богат антиинфламаторним агенсима

Дуд у себи садржи ресвератрол, који има антиинфламаторна својства. Антоцијанини присутни у њима помажу у спречавању упале и стога се могу користити као алтернатива алопатским лијековима, преноси Телеграф.рс

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана