10 највећих заблуда о вирусу корона

ГС
10 највећих заблуда о вирусу корона

Фахим Јунус, шеф катедре за инфективне болести Универзитета Мериланд, огласио се на Твитеру поводом бројних заблуда које се у јавности појављују у вези са вирусом корона.

 

 

Како је написао, жели да разјасни ствари и “разбије” раширене заблуде.

Заблуда број 1: Вирус конрона ће нестати у љетњим мјесецима.

Погрешно. Претходне пандемије нису слиједиле временске обрасце, а осим тога, кад нама стигне љето, на јужној хемисфери биће зима. Вирус је глобалан.

Заблуда број 2: На љето се вирус брзе шири због уједа комараца.

Погрешно: Ова инфекција се шири капљично, а не преко крви. Комарци не доприносе ширењу заразе.

Заблуда број 3: Ако можете да задржите дах десет секунди без нелагодности, немате корону.

Погрешно: Већина младих пацијената са вирусом корона може да задржи дах дуже од десет секунди. А многе старије особе без вируса то неће моћи да ураде.

Заблуда број 4: С обзиром на то да тестирање на вирус није свакоме омогућено, треба да дамо крв. Банка крви ће тестирати да ли је вирус присутан.

Ниједна банка крви не тестира вирус корона, тако да овај покушај неће успјети. Давање крви је хумана мисија, оно мора да буде мотивисано правим разлозима.

Заблуда број 5: Вирус корона живи у грлу. Зато пијте пуно воде да би “отјерала” вирус у стомак, гдје ће га киселина убити.

Вирус може ући преко грла, али продире у ћелије домаћина. Не можете га “опрати”. Прекомерни унос воде натјераће вас да отрчите до тоалета.

Заблуда број 6: Све ово друштвено дистанцирање је претјерана реакција. Видјећете да вирус неће нанијети велику штету.

Ако не буде превеликог броја инфекција (чему се надам) то ће заправо доказати да је социјално дистанцирање дјеловало. Не може се рећи да вирус никад није био крупна ствар.

Заблуда број 7: У саобраћајним несрећама годишње погине 30 000 људи. Шта је велика ствар са короном?

Саобраћајне несреће нису заразне, њихова смртност се не удвостручује свака три дана, не изазивају масовну панику или пад тржишта.

Заблуда број 8: Средства за дезинфекцију руку су боља од сапуна и воде.

Погрешно. Сапун и вода заправо убијају и испирају вирус са коже (не може да продре у ћелије наше коже), а такође чисти и видљиву прљавштину.

Заблуда број 9: Једна од најбољих стратегија за спречавање ширења вируса је да сва врата у вашем дому очистите дезинфекционим средствима.

Погрешно: Прање руку и држање дистанце од других људи најбоља је пракса. Ако немате у кући пацијента зараженог вирусом, различите површние у њој не би требало да представљају велики ризик.

Заблуда број 10: Вирус корона је намјерно ширила (у зависности од тога коју политику заступате) америчка или кинеска војска.

Заиста???

На крају свог поста Фахим Јунус закључује: “То је то, људи, Будите добри. Будите љубазни. Имајте вјере. Видимо се на другој страни. И то ће проћи”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана