Вирус корона мијења ток модних ревија

ГС
Вирус корона мијења ток модних ревија

Вирус корона већ је, на много начина, промијенио трећину читаве планете. Многа важна културна, спортска и модна дешавања помјерена су због новонасталих околности за неко боље вријеме, одложена за наредну годину или ће бити одржана у другачијем облику – а то је углавном онлајн.

Будући да су “Парис Фасхион Wеек” за мушкарце, као и недеље високе моде отказане, поставља се питање каква је будућност модних ревија?

Како је пандемија изазвала одлагање Олимпијских игара за наредну годину, неизбежно је запитати се на који ће начин ова ситуација променити модне ревије најављене за јун и јул ове године. Наиме, три дана након објаве о одлагању Олимпијских игара, управни одбор “Фéдéратион де ла хауте цоутуре ет де ла Моде” објавио је да су припреме за “Парис Фасхион Wеек” мушке одјеће који би требало да буде одржан од 23. до 28. јуна, као и “Парис Хауте Цоутуре Фасхион Wеек”, најављен за период од 5. до 9. јула, за сада стопиране. Алтернатива је у изради, будући да је свима у интересу да се одржавање модних ревија настави.

Као један од најмоћнијих свјетских брендова, “Гиоргио Армани” био је први дизајнер који је преиспитивао своју модну ревију јер су упозорења о пандемији озбиљније кренула крајем “Милано Фасхион Wеек-а” у фебруару. Веома одговорно, замолио је госте да умјесто присуства, погледају пренос ревије уживо на интернету. Ако је модна индустрија приморана да смишља нова ријешења, овај Арманијев формат је вјероватно најприхватљивији, као и идеја елегантно осмишљених модних филмова који би приказивали колекције дизајнера.

 “Филмови који замјењују модне ревије могу бити веома инспиративни и снажни, али њихов утицај није исти као када уживо видите одјећу ношену на писти”, тврди Мишел Гауберт, главни индустријски дизајнер звучних записа попут оних за “Цханел”, “Диор” и “Валентино”.

И заиста, сасвим сигурно није исти утисак када имате прилику да уживо видите боје, материјале, дезене и моделе на писти и када их гледате на неком екрану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана