Свјежина цитрусних мирисних нота идеална за љетне дане

Агенције
Foto: Илустрација

Парфеми су невидљив, али и те како памтљив додатак, па није нимало необично да на козметичкој полици увијек желимо још покоју бочицу.

Тако се период у којем се тренутно налазимо намеће као сјајан изговор за куповину нових парфема, а овог љета можете се одлучити за цитрусне парфеме - они ће љето зачинити заводљивим мирисима агрума.

Шум морских таласа, осјећај топлоте сунчевих зрака и опојан мирис цитрусног воћа неописиво подсјећају на љето, а освјежење приликом топлих дана најлакше је пронаћи у малим бочицама које скривају опојне мирисе свјеже исцијеђеног лимуна, грејпа или мандарине.

Побољшавају расположење

Цитрусни парфеми су јаки и њихов мирис се осјети, што и је поента парфема, али истовремено нису загушујући - као да лебде над кожом једном када их нанесете и ако их носите, гдје год да се појавите унијећете дозу свјежине.

Цитрусни парфеми обично у себи носе ноте наранџе, лимуна, грејпа, мандарине, лимете и бергамота. Све то љети, на врхунцу топлотног таласа, пружа пријеко потребно мирисно освјежење. Уз то, сматра се и да цитрусни парфеми побољшавају расположење те да умањују стрес. Осим тога, цитруси могу примирити и анксиозност јер дјелују на центар у мозгу који је задужен за контролу емоција и стварање сјећања.

Историјат

Историјски записи кажу како су се цитрусне ноте први пут користиле још 1370. године у првој парфемској композицији која је садржавала рузмарин, кадуљу, кедар и бергамот. Ипак, цитрусни мирис какав данас познајемо и волимо развијен је у 17. вијеку када је направљена прва колоњска вода. Садржавала је лимун, бергамот, нероли и петитграин, односно листове горке наранџе.

Цитрусни парфеми могу бити воћни, горки, биљни, кожни или пак свјежи и чисти. Они имају свијетли, лагани профил и идеални су као дневни парфеми. Због тога су идеални за топле љетне дане, а можете их нанијети и прије одласка на плажу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана