Ријетке наочаре из доба Могула биће на аукцији у Лондону

Танјуг
Foto: Илустрација

ЛОНДОН - Два ријетка пара наочара, дијамантска и смарагдна, која долазе из непознате ризнице индијских принчева, биће продата на аукцији у Лондону.

Према аукцијској кући "Сотби" наочаре су из доба индијске династије Могул и датирају из 1890-их година. Наочаре ће бити понуђене за по 2 до 3,4 милиона долара, а уочи продаје биће први пут изложене у Хонг Конгу и Лондону. Владавина династије Могул, у 16. и 17. вијеку, била је позната по богатим уметничким и архитектонским достигнућима, а није познато за кога су биле направљене.

"Ови изванредни куриозитети састављени су од безброј нити, од техничког мајсторства до генијалности израде до визије покровитеља који је изабрао да обликује ова два пара наочара као нико до сада", рекао је Едвард Гибс, предсједник "Сотбија" за Блиски исток и Индију. Сматра се, да дијамантска сочива потичу из рудника Голконде из јужне Индије, а смарагди у облику сузе потичу од једног природног колумбијског смарагда.

"Док обична сочива само побољшавају вид, ови филтери су били помагала за духовно просветљење. За дијаманте се мислило да осветљавају, а за смарагде се веровало да имају чудесну моћ, да лече и одбијају зло", саопштила је кућа "Сотби".

Према аукцијској кући, "најпознатија евокација" на овакве наочаре у историји и митологији може се пронаћи у "Природној историји" Плинија Старијег, која помиње древног римског цара Нерона како посматра гладијаторска такмичења кроз површину зеленог драгог камена. Неронов тутор, Сенека, био је стручњак за рефракцију свjетлости, огледала и оптику, а сматрало се да су то прве наочаре у историји наочара, наводи се у саопштењу куће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана