Прије 81 године најлонске чарапе су освојиле свијет

ГС
Прије 81 године најлонске чарапе су освојиле свијет

Најлонске чарапе или хулахопке током маја обиљежавају 81. рођендан.

Тек почетком 20. вијека постало је прихватљиво да жена покаже ноге и од тада су дебеле вунене чарапе замијењене свиленим чарапама. Сматрало се непристојним изаћи на улицу без чарапа, а највећи проблем са свиленим чарапама је био тај што су се брзо цијепале и биле скупе.

Велики преокрет и револуцију у производњи чарапа свакако представља проналазак синтетичког најлона, а права хистерија настаје на Свјетској изложби у Њујорку 1939, када су најлон чарапе изложене и представљене јавности.

Прве хулахопке нису изгледале као данашње – носиле су се уз халтере и подвезице, биле су тање од свилених, издржљивије и у почетку су биле привилегија имућних, зато што су коштале двоструко више од свилених.

Висока цијена није била пресудна. Када су се у мају 1940. први пут појавиле у америчким радњама, жене су сатима чекале у редовима да би их купиле.

До краја године продато је више од 60 милиона оваквих чарапа, а на њихову популарност су утицале и холивудске звијезде, које су у готово сваком филму истицале ноге и бокове у провокативним чарапама.

Сјетимо се чувених глумица Мерилин Монро и Џејн Расел, дива из педесетих година, које су посебно заслужне за популаризацију хулахоп чарапа.

Током деценија њихова популарност је наставила да расте, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана