Преминуо Александар Јоксимовић, „краљ маказа“ и креатор југословенске модне сцене

ГС
Foto: Youtube Printscreen

Александар Јоксимовић, креатор који је обиљежио југословенску модну сцену, преминуо је у Београду у 88. години. Познат и поштован широм свијета, остаће упамћен као зачетник високе моде у СФРЈ, због чега је добио надимак „краљ маказа“.

Чувени креатор који је кројио југословенску моду преминуо је ноћас у болници „Драгиша Мишовић“ од посљедица ковида 19.

Јоксимовић је био икона југословенске моде и човјек који је уживао поштовање свјетских стилиста. Током своје каријере одбио је позиве најславнијих модних кућа и одлучио да остане да ради за своју земљу.

Александар Јоксимовић рођен је 1933. године у Приштини, а током рата се његова породица преселила у Београд, а убрзо потом у Крагујевац гдје остаје и послије рата.

Дипломирао је 1958. године на одсјеку за текстил на Вишој школи за примењену уметност у Новом Саду.

Послијератну моду у Југославији диктира сиромаштво и разорена земља. Мода је била потпуно скрајнута. Одјећа која се носила морала је да буде издржљива и функционална, док је естетика, ако би и постојала, падала у други план.

Ипак, почетком 60-их година долази до побољшања стандарда и успона социјалистичке средње класе, која бојкотује застерјеле и демоде производе.

Ту на сцену ступа Александар Јоксимовић. Суморна и униформисана одјећа добија своју потпуну промјену. Прва колекција коју је урадио биле су школске униформе, а убрзо почиње каријеру у одјељењу за извоз у Центротекстилу.

Новом колекцијом представио се на отварању Националног салона 1965. године, а новинар Њујорк тајмса написао је веома позитиван текст, рекавши да се „појавио млади човјек великог потенцијала".

Тада улази у високу моду, а своју прву колекцију високе моде „Симонида" представља 1967. године. За најуспјешнији модел проглашена је вјенчаница „Симонида", дуга хаљина једноставних линија са шлепом, декорисана бисерима и инспирисана одјећом монахиња.

Ту се видјело да је Јоксимовићев креативни дух дубоко повезан са националном традицијом, из које је црпио непресушну инспирацију.

Исте године „Симонида" је представљена у Москви заједно са колекцијама Коко Шанел, Кристијана Диора и Пјера Кардена.

Његове креације су носиле многе познате личности, а од 1966. године по службеној дужности радио је неколико модела годишње за Јованку Броз, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана