Правила шминкања за вјенчање која су вам пријеко потребна

ГС
Foto: Илустрација

Уколико постоји једна ствар коју сви знају о вјечањима, то је да су све очи упрте у младу - те зато са посебном пажњом све младе приступају одабиру шминке која ће красити њено лице тог важног дана.

Једна шминкерка која је одиграла кључну улогу у безброј пропраћених свадбених look-ова невјести је Хана Мартин. Као неко ко стоји иза блиставог изгледа Кејт Мидлетон на вјенчању 2011. године, Хана је доказала своје умијеће и таленат на дјелу које је пропратио цијели свијет.

Иако се професионално шминкање на дан вјенчања није доводило у питање прије пандемије, она сада истиче да је утицај локдауна промијенио ту традију. Сматра да је сад све већи број невјести које преузимају улогу личног шминекра за велики дан, а с тим у вези цијењена шминкерка Хана Мартин је одлучила да подијели савјете које је потребно пратити при креирању свадбеног макеуп look-а.

Како одлучити који look желимо

"Мој савјет невјестама је да не експериментишу и не одступају далеко од свог уобичајеног изгледа. Пронађите своју слику на којој добро изгледате и покушајте да рекреирате сличан look. Уколико нисте највјештије, данас постоји мноштво информација о шминкању за младе, попут шминкера на Инстаграму и Јутјубу који приказују аспиративне look-ове младих и идеје којима опонашају њихов изглед".

Почните са његом коже

"Да би шминка опстала читав дан, потребно је знати основе. Такав процес је често сложен, али увијек је боље кренути дугим путем него испробавати брза рјешења која ће вас на крају разочарати. Почните са његом коже. Да би шминка опстала што дуже, ваша кожа мора бити нахрањена, а то подразумијева пилинг вече прије, како бисте избјегле мртве ћелије коже које могу да умање резултат перфектне подлоге".

"Више лаганих слојева је боље од једног супер-богатог хидратантног слоја, који може додати превише уља на површину коже што може довести до наглог скидања подлоге. Процес започните чишћењем, а затим га наставите есенцијом (нечим лаганим на бази воде) за хидратацију. Затим нанесите околоочну крему, а затим хидратантну крему средње тежине, а избјегавајте наношење СПФ-а јер постоји могућност да изазове флаш-бек на фотографијама".

Пронађите савршену базу

"Увијек напомињем невјестама да, само зато што је дан вашег вјенчања, то не значи да морају да наносе више пудера или тежу формулу. Нешто што функционише на сваком типу коже је МAC’s Face & Bodz. Мој свети грал за ове прилике је Bobbi Brown’s Foundation Stick, јер лако можете контролисати количину коју наносите на лице, а да не изгледа "превише". Још једна добра подлога је Armani's Luminous Silk, јер се савршено стапа са свим типовима коже, док ће се невјестама које желе мало више покривености допасти  Lancome Teint Idole.  Након што га нанесем док не упије, волим прстима само да скинем вишак шминке".

Пудер за сетовање је ваш најбољи пријатељ

"На дан вјенчања, морате користити пудер за сетовање! Мноштво невјеста избегава овај корак јер мисле да ће створити cakey изглед коже, а не блистав сјај који траже. Ипак, то и даље можете постићи коришћењем пудера за фиксирање. Важно је да га нанесете на Т-зону, дакле на центар чела и између обрва. Матирајте стране носа, троугао око усана, горњу усну и браду. Не залажем се за бакинг технику, јер може да учини да изгледате као да имате маску на лицу".

Спреј за фиксирање функционише - али само ако се правилно користи

"Иако вјерујем у моћ овог спреја, постоји велико упозорење: морате да слиједите правила коришћења истог да бисте свједочили перфекном изгледу шминке. Спреј за фиксирање никада неће магично фиксирати вашу шминку уколико га неспретно нанесете или уколико претходно нисте нанијели пудер у праху".

Како нанијети руменило

"Када је у питању руменило, ја га увијек наносим у слојевима. За почетак користим кремасто руменило које затим веома лагани потезима четкицом фиксирам руменилом у праху сличног тона претходно нанијетом".

Њежан smokey eyes

"Осврните се на вјенчања из прошлости, попут Грејс Кели, и примјетићете да таква шминка не пролази. Док уколико се одлучите за cut-crease технику ризикујете да се за 10 година осврнете и помислите да изгледате, у најмању руку, чудно. Мој савјет је да се одлучите за деликатан дневни smokey eye. За ово користим тонове много свјетлије него што бих користила за типичак вечерњи smokey eye. Предлажем да размислите о тоновима брескве у прегибу капка или сивкастим нијансама. Подстичем невесте да се одлуче за нешто свјеж, лијеп и елегантан изглед који ће издржати тест времена".

Одлучите се за њежни финиш

"Превише ајлајнера чини да очи изгледају мање, па из тог разлога ја заговарам коришћење црне сјенке. Трик је у томе да ајлајнером извучете врло танку линију на спољној 3/4 ока са благим проширењем на спољашњем углу. Када се течни ајлајнер осуши, њежно изблендајте ивице тамном сјенком за мекши и дифузнији изглед".

Перфектна нуде нијанса

"Препоручујем да се одлучите за руж у нуде нијанси који није превише сличан вашој природној боји усана. Тајна дуготрајности ружа на усанама лежи у томе да нанесете оловку која одговара вашој природној боји усана, а не кармину. Look увијек завршим са Clarins Lip Perfector, дивним тонираним балзамом за усне који чини да усне изгледају сочно. Спријечава да усне изгледају суво и испуцало, а није ни близу љепљив као сјај за усне. Мислим да то на невјестама изгледа много боље од потпуно мат ружа", преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана