Нова студија два угледна универзитета: Колико су браде заиста привлачне

Agencije
Нова студија два угледна универзитета: Колико су браде заиста привлачне

Велике, пуне браде посљедњих су година свугдје у свијету више нису само „карактеристика“ уморних капетана мора.

 

Али колико су браде привлачне када је у питању потенцијални партнер?

Овим су се питањем позабавили истраживачи с Универзитета у Квинсленду и Универзитета Стирлинг у новом истраживању објављеном у часопису Опен Сајенс.

Истраживачи су 919 углавном хетеросексуалних жена у доби од 18 до 70 година показали три мушка лица и затражили да оцијене њихову привлачност како за потенцијалне краткорочне, тако и за дугорочне везе.

Свако од три лица приказано је и с брадом и са обријаним лицем, те је понуђено пет нивоа „мушкости“, с дефинисаним цртама попут пуних брада, истакнуте вилице и обрва и дубоко постављених уских очију.

Жене су такођер испуниле упитнике којим је мјерен њихов став као што су одбојност према паразитима који живе на тијелу и жеља да имају дјецу.

Учеснице су углавном сматрале да су „мушка“ лица више умишљена од „женских“, без обзира на то да ли је судионик размишљао о краткорочној или дугорочној вези или је ли приказано лице имало браду или било обријано.

 

Брадати мушкарци били су привлачнији од обријаних, а најпозитивније реакције имали су они најбрадатији. То је било зато што се сматрало да они с брадама показују већу физичку и друштвену доминацију.

Међутим, прије него што баците бријач, треба рећи да није свака судионица истраживања била љубитељ „маља“ на лицу. Занимљиво је да је истраживачки тим утврдио да су женама које су имале највиши ниво одбојности према ектопаразитима (бува и уши) заправо браде на мушкарцима биле мање привлачне.

То се може протумачити као доказ да се брадама даје предност јер маскирају подручја лица која би могла преносити нешто лоше по здравље.

Како је извијестио Гардијан, коаутор студијеЕнтони Ли са Универзитета Стирлинг, изјавио је да би ови налази могли имати корјен у еволуцијским страховима.

„У модерном времену, уз појачано његовање и опћенито бољу хигијену, ова веза између длакавости и ношења ектопаразита можда више не постоји, али еволуцијска тенденција и даље може постојати“, казао је он.

Лее је на крају појаснио да мушкарци требају само да се одлуче за оно што им одговара када је у питању то хоће ли или не имати браду.

„Не бих засновао одлуку о 'узгоју' браде на резултатима једног истраживања“, рекао је Лее.

Стога, не брините се превише да ли ваша брада шаље исправне или погрешне сигнале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана