Њежна и софистицирана: Беж боја, обавезна нијанса љетне модне сезоне

ГС
Foto: Илустрација

У неколико редизајнираних класика те потпуно новим моделима, кројевима и силуетама, љетне колекције донијеле су раскош новитета, а као и сваке године, у центру модне сезоне најтоплијег годишњег доба и његових најпожељнијих трендова истакла се раскошна палета боја.

Класична, њежна и софистицирана, беж боја један је од најдецентнијих, али и најсвестранијих модних трендова сезоне који ће обиљежити лежерне и елегантне, дневне и вечерње љетне комбинације. Иако је многи модни зналци сврставају у групу неупечатљивих боја, њене раскошне и бројне нијансе данас су један од најбољих избора за модне комбинације - децентна, свестрана и једноставна за комбиновање с различитим бојама, узорцима и текстурама које доноси љето, беж боја и ове сезоне изнова осваја.

Од њежних прљавобијелих тонова до раскошнијих топлих нијанси, беж боја се истиче  у љетним комбинацијама, у које уноси дозу класике и елеганције. Од елегантних одијела до прозрачних и лежерних ланених модела, беж боја даје печат предивним љетним моделима. Уз оне најпрозрачније комаде којима доноси елегантан изглед, беж боја је један од омиљених избора за модне додатке. С класичном торбом или елегантним сандалама у беж боји никад не можете погријешити.

Иако наизглед једноставна и неупечатљива, беж боја своје најраскошније лице показује у комбинацији с различитим текстурама које доносе омиљени љетни материјали попут лана, чипке и кончаних тканина.

Назив

Беж боја је добила назив у Француској средином 19. вијека, а односила се на кремасте нијансе смеђе боје. Врхунац популарности у моди је доживјела 2010. године, када су откривене све варијације беж боје. Тада је започео и тренд беж ципела, које су постале пандан црним ципелама, које иду уз све боје и за све прилике.

Беж боја комбинација је свијетлосиве, свијетлосмеђе и свијетложуте, али се уобичајено сматра како је то свијетлосмеђа нијанса. Ипак, она није свијетлосмеђа, него засебна боја која настаје мјешавином других, основних боја.

Без обзира на модеран настанак, ово је врло конзервативна боја, која због сиве у себи иде уз све хладне нијансе, а смеђа јој даје топлину. Тако да је у исто вријеме и умирујућа и освјежавајућа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана