Никако да одаберете праву нијансу пудера - Уз ове савјете ваше лице ће заблистати

Agencije
Никако да одаберете праву нијансу пудера - Уз ове савјете ваше лице ће заблистати

Добар мејкап не може да се замисли без пудера. Професионална шминкерка и едукаторка Наташа Брашанац наглашава да је течни пудер обавезан, без обзира на то да ли је ријеч о дехидрираној, масној или мјешовитој кожи. Након тога на лице се наноси компактни пудер или у праху, или комбинација једног и другог.

Да ли ћемо користити течни пудер на воденој или уљаној бази зависи од типа коже. Наша саговорница наглашава да је веома битан одабир пудера, али најважанија је њега јер ниједан препарат не може да прикрије аномалије на лицу.

- Задатак течног пудера је да прикрије оно што нам се не допада, да лицу подари уједначену нијансу која ће бити адекватно избалансирана сходно типу и тону коже. Али превасходно треба да заштити лице и примењив је на све типове коже. Сувој, дехидрираној кожи потребан је течни пудер на бази воде, који нема велику корективну моћ, али је довољно добар да је негује. Будући да кожа с годинама губи хијалурон, идеалан је и за припаднице старије популације. Док се за недехидрирану кожу препоручују они на бази уља.- каже Наташа Башарац, која је у Прагу завршила академију за мејкап.

На питање коме су намијењени компактни пудери, а ко треба да користи оне у праху, она одговара:

- Компактни или камени пудери како их многи називају препоручују се особама са маснијом кожом без обзира на године, али могу да га користе и они са комбинованим типом коже, док је циљ пудера у праху да додатно суше лице. Даме треба саме да одлуче који ће користити. Препоручујем компактне, јер пудери у праху остављају трагове на одећи. Али треба знати да се не може користити само пудер у праху, већ у комбинацији са течним.

Уколико је кожа дехидрирана савјетује да се преко течног пудера нанесе хидрантна крема лаке текстуре, на бази воде.

- Као подлога користе се прајмери, али не бих препоручила њихову свакодневну употребу, јер су сувише агресивни. Кожу треба да растеретимо, да јој дамо простора да дише, а не да затварамо поре

А да ли од годишњег доба зависи који пудер ћемо нанијети на лице?

- Лети, када смо изложени јаком сунцу и када се знојимо, без обзира на тип коже, треба користити лаганије пудере. Али може и без тога. Док ће нам компактни пудери зими помоћи да сачувамо кожу од хладноће и дати јој што више влажности. Важно је знати и то да компактни пудери кремасте структуре могу се користе без течног пудера само у једном случају, онда када кожа лица није дехидрирана, а он се наноси на лице сунђером - истиче наша саговорница.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана