Mодна ревија посвећена Јованки Броз одржана у Палати Србија ФОТО

Танјуг
Mодна ревија посвећена Јованки Броз
Foto: Танјуг | Mодна ревија посвећена Јованки Броз

БЕОГРАД - Модна ревија “Јованка у боји”, инспирисана ликом и дјелом Јованке Броз, супруге доживотног предсједника Југославије Јосипа Броза Тита, синоћ је одржана у Палати Србија, као дио манифестације Београдска недјеља моде.

Ревија је приказала одјевне комаде 25 одабраних дизајнера из Србије и других република бивше Југославије, који су поред приступа архиви имали прилику да користе материјале које је Јованка Броз добијала током путовања са Титом широм свијета.

Ревији је присуствовала супруга предсједника Србије Тамара Вучић, која је, према ријечима покретача Belgrade Fashion Weeka Ненада Радујевића, међу најзаслужнијима што се овај провораздредни модни догађај одржао у Палати Србије.

Вучићева се, прије почетка ревије, обратила окупљенима и истакла да је овај догађај омаж жени која је плијенила стилом.

-Јованка Броз је имала неку врсту визуелне скромности иако су за њу хаљине креирали модни креатори попут Пјера Кардена. Вечерашња ревија посвећена је жени која је из војничке униформе ускочила у балске хаљине, али и значају меке моћи и дипломатије којом се представља нека земља у свету - рекла је Вучић.

Ретројугословенски шик на импровизованој писти у Палати Србије, између осталих, оживјеле су првакиња Народног позоришта Нада Шаргин, глумице Александра Јанковић, Марија Бергман, Јелена Ћурувија, пјевачица Ана Ђурић Констракта...

Шаргин је рекла Танјугу да се одлично осјећа у хаљини креираној од оригиналних материјала из заоставштине Јованке Броз.

-Прија ми ова свила, у њој се свако осећа елегантно. Удобан је овај југословенски ретро шик - рекла је Шаргин.

Ревији је присуствовала и Нада Будисављевић, сестра Јованке Броз.

Ревија је део ширег пројекта “Јованка у боји”, у оквиру ког се приказује насљеђе које је породица Јованке Броз добила након њене смрти, а укључује око 3.000 артефаката - њене хаљине, комплете, обућу, аксесоаре, али и скице, фотографије и друге предмете.

Планирано је да колекција са ове ревије буде приказана и у осталим центрима бивше Југославије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана