Како су мартинке постале и остале модни тренд

Alo.rs
Како су мартинке постале и остале модни тренд

Клаус Мартин је преправио стандардну војничку чизму додајући јој јастучиће, у току опоравка послије незгоде на скијању. Тако је све почело…

Чизме „Др Мартенс” дизајниране су у Њемачкој, а произведене у Нортемптону, у Великој Британији, 1960. године. Након “Доктор Мартинс”, назив се скраћује на “Др Мартинс”. Биле су заштитни знак, поштара, ђака, полиције и људи који много времена проводе стојећи. Међутим, у седамдесетим и осамдесетим годинама прошлог вијека постале су значајно обиљежје стила младих и бунтовних, прије свега љубитеља панка, који су их комбиновали са кожним мотоциклистичким јакнама и фармеркама. 

Како се ове године панк вратио на велика врата у свијет моде, мартинке су доживјеле својих пет минута. Све чешће их виђамо на пистама, а многи познати креатори су сарађивали са компанијом „Др Мартенс” приликом израде својих специјалних колекција. Данас их можемо наћи у широкој палети боја, украшене цвјетићима и разним другим апликацијама. 

Оне су постале обиљежје британске културе и њихова прича је фасцинантна. Познате даме такође нису одољеле овом тренду, те их радо носе и комбинују са лежерном гардеробом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана