Једна од најпознатијих хаљина принцезе Дајане - на аукцији

ГС
Foto: Sothebys

Хаљина од финог, свиленог сомота у боји плавог патлиџана једна је од најпознатијих хаљина принцезе Дајане.

Покојна принцеза ју је носила приликом позирања за званични краљевски портрет 1991, а и за интервју у Венити Феру 1997. непосредно прије њене смрти. По први пут у више од 25 година, хаљина ће бити на аукцији, а очекује се да ће достићи до 120.000 долара на распродаји у Сотбију у Њујорку овог мјесеца.

Хаљину је дизајнирао Виктор Еделштајн, а посљедњи пут је продата за 24.150 долара 1997. године, током добротворне аукције куће Кристи, на којој је представљено 79 хаљина које је Дајана поклонила.

Укупно је тада прикупљено 3,25 милиона долара што је сума која је распоређена за помоћ организацијама које се баве борбом против АИДС-а и против рака и болници Ројал Мерсден.

У причи за Венити Фар, фокус је на аукцији и принцези-добротвору, преноси РТС.

Дајанина одлука да прода хаљине названа је „моћним симболом њеног турбулентног начина живота, и одбацивања нечега што она у ствари никада није ни била".

Али принцеза од Велса била је резервисанија у разговору о својој одлуци да прода одјећу већ је само рекла да је то „начин за ослобађање од прелијепих хаљина".

Она је за магазин рекла: „Међутим, изузетно сам срећна што и други сада могу да дијеле радост коју сам имала када сам их носила".

Тамно-љубичаста хаљина била је дио Еделштајнове колекције за јесен 1989. године, иако је дизајнирао прилагођене моделе за принцезу више од једне деценије, наводи Сотби.

Биће дио Сотби аукције "The One" 27. јануара, са другим значајним предметима из моде и забаве, укључујући улазницу за рођендан бившег предсједника Џона Ф. Кенедија 1962. године, гдје му је Мерилин Монро пјевала серенаду, и Леброна Џејмса за Мајами хит дрес, из финала НБА лиге 2013.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана