Изложба Жана Пола Готјеа од 21. новембра у Београду

Танјуг
Foto: The Media HQ

БЕОГРАД- Европска премијера изложбе “Љубав је љубав: радост венчања за све Жан Пол Готје" биће отворена 21. новембра у Музеју савремене уметности Београд (МСУБ), јавили су из тог Музеја.

По угледу на највеће свjетске музеје, МСУ ће угостити једног од најпознатијих дизајнера свјетске модне сцене - Жана Пола Готјеа, на чијој ће изложби бити премијерно представљено осам вјенчаница.

Пројекат броји укупно 38 вјенчаница високе моде креираних у периоду од 1990. до 2020. године, настаје као финале изложбе “Модни свет Жан Пол Готјеа: од тротоара до модне писте” која је у 12 градова свијета привукла више од два милиона посетилаца, обарајући све могуће рекорде посјете модних изложби.

Кустос Тијери Максим Лорио, прошлогодишњи добитник “Вангуард” награде за допринос у умјетности и култури, изложбу “Модни свет Жан Пол Готјеа” отворио је 2011. године у Музеју лијепих умјетности у Монтреалу.

Након тога изложба је доста путовала у реномиране уметничке просторе света: Музеј уметности Далас, Музеј ликовне уметности Сан Франциска, Фондација МАПФРЕ у Мадриду, Кунстхал у Ротердаму, Шведски центар за архитектуру и дизајн у Стокхолму, Бруклински музеј, Барбикан Центар у Лондону, Национална галерија Викторије у Мелбурну, Гранд Палаис у Паризу, Кунстхал у Минхену и Донгдаемун Дизајн Плаза у Сеулу.

“Одушевљен сам што ћемо сарађивати са Музејем савремене уметности Београд на овом пројекту који не само што ће бити прва изложба Жан Пол Готјеа у Србији, већ и прва изложба високе моде у том Музеју”, званично је изјавио кустос Максим Лорио.

“Сада више него икад сматрам да је ова изложба важна за снажну социјалну поруку слободе и толеранције коју доноси, и ова премијера такође означава крај његове каријере у свету високе моде, слави начин на који је током педесет година показивао хумор кроз свој креативни и провокативни рад, који је открио хуманистичку визију друштва без икаквих табуа и осуђивања, да би нас приказао онаквим какви јесмо мимо моде”, закључио је познати кустос.

Посебна ексклузивност београдске поставке је сјветска премијера чак осам Готјеових вјенчаница које раније никада нису биле дио те изложбе.

Дизајнер је са необузданом маштом пружио нови изглед класичној бијелој хаљини, сурово преиспитујући полне, етничке и вјерске конвенције, и тиме ова изложба одражава Готјеову посвећеност борби за људска права и промовише културну различитост.

Монтреалски Музеј лијепе умјетности је осмислио изложбу у сарадњи са студијом “Маккиник& Баy”, лутке је објезбедила компанија “ЈолиЦоеур Интернатионал”, а за њихову анимацију заслужни су Денис Марло и Стефани Јасмин из монтреалске авангардне позоришне компаније “УБУ”.

“Изузетно ми је драго да један дио овог уметничког савременог света, који широј домаћој јавности није доступан, долази у Србију, и веома сам поносан на тим МСУБ који је чак и у овој кризи и компликованим условима, када нам је уметност највише потребна, омогућио да представимо дело овог уметника Србији”, истиче Виктор Киш, в.д. директора МСУБ.

“Јасно је да је Готје више од савременог светски познатог модног дизајнера - он је уметник.

Готје није бренд, него идеја једнакости, идеја подршке, идеја разноликости и толаранције, а ако ико треба да промовише толеранцију у друштву, то су уметници.

Уметност је свеобухватна, слободна, дозвољава емоције, лично изражавање, провокацију и критичко мишљење”, закључио је в.д. директор МСУБ.

Организовањем изложбе која високу моду приказује као врхунску савремену уметност, београдски Музеј савремене уметности нашао се у друштву светских институција, попут њујоршког Метрополитен музеја уметности, париског Лувра, Музеја савремене уметности МоМа и Музеја Викторија и Алберт.

Најбољи показатељ да изложбе високе моде привлаче све већу пажњу музејске публике је успех изложбе “Кристијан Диор: Дизајнер снова”, која је званично постала најпосећенија изложба у историји Викторија и Алберт музеја и превазишла огроман успех изложбе “Александра Меквина: Дивља лепота” у Метрополитен музеју уметности у Њујорку.

Изложба “Љубав је љубав: радост венчања” за све биће изложена четири месеца, од 21. новембра до марта 2021. године, на петом нивоу МСУБ, док је на осталим нивоима Музеја и даље могуће погледати изложбу “Рефлексије нашег времена: Аквизиције Музеја савремене уметности 1993 - 2019”, у редукованом издању.

Изложба “Љубав је љубав: радост венчања за све” реализована је уз великодушну подршку многих спонзора, закључили су из организације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана