Изложба Корона-Круна отворена на Савској променади

Tанјуг
Foto: скриншот

БЕОГРАД - Изложба умјетничких фотографија "Корона-Круна” Павела Суровог, које моделе одјевене у старе словачке народне ношње алегоријски приказује као краљице и друге значајне историјске и имагинарне личности, отворена је данас на Савској променади.

"Циљ ми је био да лепотом девојака дочарам да се виде архаичне словачке ношње, старе и до 120 година, и да додавајући алегорије као мој уметнички израз, испричам дубљу причу", рекао је Сурови новинарима приликом отварања.

 На 76 фотографија етно арт изложбе "Корона-Круна" у првом плану су бојама и везом раскошне ношње. Модели који представљају историјске или имагинарне личности претежно на глави имају круне, или им оглавља дају као позадина богати стари прекривачи за кревете и ћилими.

"Круне девојке крунишу у краљице, принцезе, грофице... Корона на латинском значи круна. Када гледамо вирус под микроскопом, он има шиљке који личе на круну", истакао је Сурови.

Према његовим ријечима, трећи ниво слика, које носе називе као што су "Анђео", "Марија Магдалина из Магале", "Рајска Ева", "Бетлехемша грофица", "Мадам Помпадур" или "Катарина Велика", носи у себи езотерично-духовну алхемију која открива скривену причу.

"Стара словачка ношња подесћа на одежду са краљевских дворова и зато су настале те алегорије. Имамо краљицу Елизабету, римску императорку, Пепељугу, Митру", рекао је Сурови.

Директор Културног центра Кисач и посланик словачке мањине у покрајинској скупштини, Сурови је са својом изложбом освојио прво место на "Интернатионал Балтиц Етхниц Фасхион Фестивал ИБЕФФ (Етномода) у Русији, у категорији модне фотографије.

Изложба "Корона-Круна" трајаће мјесец дана на Савској променади, а организује је манифестација Етнолоџи фест 2021 у сарадњи са Белгрејд вотерфронтом, Културним центром Кисач и Словачким културно-информативним центром.

Изложба "Корона-Круна“ је увертира у Етнолоџи фест 2021, ауторке Гоге Грубјешић, који ће посвећен промоцији нематеријалног културног наслијеђа бити одржан од 25. до 27. новембра у тржном центру Галерија, а почасни покровитељ је Тамара Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана