Историја кармина: Од проститутки преко вјештица до филмских звијезди

ГС
Foto: Image by anncapictures from Pixabay

Ако пажљиво погледате своју савремену шминку, занимљиво је да и поред технолошког напретка њени темељи су и даље исти.

Током људске историје, жене су користиле шминку како би истакле своје љепше стране лица, у различите сврхе. Ово се посебно односи на кармин за усне, чија историја је невјероватно дугачка. Од бобочастог воћа које се користило за додавање боје уснама до данашњих формула престижних брендова, метаморфоза ружева током времена је прича коју свака дама треба да зна.

Међу древним цивилизацијама шминка је била статусни симбол, а жене и мушкарци су једнако уживали у шминкању. Поред естетске, шминка је имала и љековиту привлачност. Боја за усне се правила од воћа, кане, глинене рђе и наравно – од инсеката. Жене Месопотамије биле су за нијансу модерније јер су користиле мљевене драгуље како би својом уснама поклониле боју и сјај.

Египћани су били истински љубитељи кармина. Упечатљве нијансе попут љубичасте и црне за њих су биле уобичајене. Боје су се добијале од врло занимљивих извора, попут карминске боје изведене од штитастих ваши ((scale insect). Заправо карминска боја се и даље користи за прављење кармина и бројних других козметичких производа.

У Јапану су жене такође носиле интензивну шминку и тамне ружеве за усне од катрана и пчелињег воска. Док се тек током постојања Грчког Царства, ношење ружева повезало са проституцијом, при чему су приститутке да би се разликовале од других жена по закону биле обавезне да носе тамне кармине за усне. У 9. вијеку арапски научник Абулцасис је изумио кармин за усне у чврстом стању. Не знајући куда ће га експеримент са парфемом који је спроводио одвести, испробавајући његово прављење у већим количинама и одлажући га у калупе, дошао је до идеје да исто примени узимајући боју за кармин као материјал за рад.

Средњи вијек

Са појавом хришћанства, црква оштро осуђује употребу кармина и било које друге врсте шминке. Црвене усне биле су повезане са обожавањем Сотоне, а жене које су носиле овакве кармине сматрале су се вјештицама. Ни једна жена која је у то доба држала до свог угледа није могла бити виђена са кармином на уснама. Мелен за усне међутим, био је популаран и прихватљив. Жене су у то вријеме потајно додавале мало боје мелемима или се служиле триковима у виду штипкања усана, грижења или трљања различитим материјалима како би биле црвеније.

Међутим током владавине краљице Елизабете у Енглеској у 16. вијеку кармин за усне се поново појављује, али овог пута бива ограничен да даме племените крви, као и на глумице на јавној сцени. Блиједа кожа и црвени кармин било су веома популарни.

Француска парфемска компанија по имену Гуерлаин је била прва која је производила кармин за усне у комерцијалне сврхе током 1884. године. Кармин је био направљен од јеленског лоја, пчелињег воска као и рицинусовог уља, да би потом био увијен у свилени папир.

Први комерцијални кармини крећу 1884. године.

До 1920. године кармин је задобио трајну улогу у животу жена широм свијета. Јамес Бруце Масон Јр је направио први калуп у ком се кармин могао померати на горе и затварати након употребе, какав и данас познајемо. Модне иконе тог доба, у највећем броју филмске звијезде имале су велики утицај на жене охрабријући их да носе кармине најразличитијих боја. До дана данашњег женске самоувјереност и кармин за усне (нарочито црвени) иду руку под руку,преносе Новости.рс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана