Душко Орашчанин, модни креатор из Бањалуке: Џаба скупа хаљина ако су нокти и коса неуредни

Александра Глишић
Душко Орашчанин, модни креатор из Бањалуке: Џаба скупа хаљина ако су нокти и коса неуредни

Са доласком новог годишњег доба стижу и модне недоумице какву одјећу изабрати, али и питање шта стилисти спремају за сљедећу сезону.

Модни креатор из Бањалуке Душко Орашчанин истиче да, када је ријеч о одјећи за период који је испред нас акценат треба ставити на лични печат.

- Сви смо ми на неки начин креативни и негдје у дубини душе знамо у чему се најбоље осјећамо и која је то гардероба коју можемо да изнесемо на прави начин. Наравно, ако неко није сигуран у свој избор, најбоље је да се посавјетује са стилистом. Битно је да се не претјерује са превише колора и предимензионираних кројева – каже Орашчанин.

Најбоље се, додаје, држати минималистичког стила, гдје се не може направити неки превелик промашај. У сваком случају, треба бити опрезан са уклапањем четири до пет различитих тонова у једној одјевној комбинацији.

- Најважнији савјет је да треба увијек бити уредан, фино дотјеран и максимално позитиван, јер све то на неки начин утиче и на расположење људи у нашем окружењу. На тај начин себе представљамо у најбољем свјетлу, јер џаба вам хаљина од хиљаду евра ако су вам нокти израсли и ако вам је коса испуцала – поручио је Орашчанин.

Осврнуо се и на најновије најаве свјетских дизајнера.

- Све је превише отишло у ширину и не може се извући никакав конкретан савјет ни правило, што ми се у једну руку и допада. Али сви ми треба да имамо максималну слободу када је креирање сопственог имиџа у питању.  У понуди треба да буду сви кројеви и дезени, све дужине и ширине одјеће, како мушке, тако и женске. Тако проналазимо печат своје личне креативности и укуса јер смо сви индивидуалци. Различитим темпераментима не стоји неки шаблонски дизајн – казао је Орашчанин

Прокоментарисао је и модни стил свјетских јавних личности указујући да је присутна креативна криза која је примјетна и на свим важним догађајима попут додјеле “Оскара”.

- Једноставно је навала кича, циркуса, маскенбала, голотиње, неукуса… Када се појави једна или двије глумице у неком издању нормално је да једноставно привуку максималну пажњу, у правом смислу те ријечи. Ови остали циркусанти једноставно привлаче пажњу на један тотално немодни начин – каже Орашчанин.

Мода, наглашава Орашчанин, треба да подржи сваку иновацију, али ипак треба да има оквире доброг укуса, правила и разлике у односу на мушку и женску гардеробу.

- У посљедњих неколико година, поготово у 2019, ти оквири су нестали тако да нам је мушка гардероба тотално преусмјерена, односно премодификована. Једноставно, женска одјећа је у питању, само је мушкарци носе. Није ништа ново да на пистама манекен прошета у штиклама, али то мора имати једну умјетничку дозу, креативни приказ, визију. А ово што сада виђам на модним пистама је заиста скрнављење што дизајна што естетике. На тај начин дизајнер покушава да скрене пажњу на себе. Свијет је изгубио границе када је ријеч о добром укусу – закључио је Орашчанин.

Потребна модна жандармерија

- Костими свјетски познатих пјевачица више подсјећају на костиме стриптизета. Нисам негативно настројен, него само изражавам незадовољство свим оним што гледам свакодневно на телевизији. Настаће општи колапс у култури народа, и поимању неких квалитета код младих нараштаја. Требало би да се активира модна жандармерија да се све то уведе у ред – каже Душко Орашчанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана