Четири модне креаторке из Србије представиле нове колекције у Паризу

Танјуг
Четири модне креаторке из Србије представиле нове колекције у Паризу

БЕОГРАД- Четири модне креаторке из Србије представиле су своје нове колекције у званичном програму најзначајнијег светског модног догађаја - Парис Fashion Week-a .

Превођени председницом Националне коморе за моду Србије и првом дамом Сербиа Fashion Week-a Светланом Хорват, у некадашњој резиденцији шпанске краљевске породице Боурбон, велелепном простору Ла Галерие Боурбон своје нове колекције приказали су Сузана Перић, Јелена Малешевић, бренд Ловелy Аппле иза кога стоји модни двојац Јелена Зорић и Милица Тричковић, потом Александра Џаковић и њена модна линија АККА.

"Колекцију коју сам приказала у Паризу чини 20 модела, који се разликују се од свега у мојој досадашњој каријери", каже дизајнерка Сузана Перић.

"Ово је за мене један велики степеник, како у креативном тако и у продукцијском смислу, јер је сваки комад прича за себе! Желела сам да направим нешто иза чега ћу стајати са великим поносом, с обзиром на то да је Парис Fashion Week-a највећи и најбитнији модни догађај на планети и представља сам врх светске моде.

Приступ стварању ове колекције се разликовао од сваког до сада. Оформила сам најбољи тим професионалаца из целог региона, који је дисао са мном у току стварања колекције, од самог почетка све до последњег модела. У тиму су најбољи кројачи, моделари, шнајдери, стилиста" Најбољи из сваке бранше стоје уз мене овог пута и много сам поносна на свој тим" казала је Сузана Перић.

Она је додала да је читава колекција на граници између реадy то wеар и високе моде, и тај вибе је присутан у сваком моделу. "Ништа није препуштено случају, о сваком детаљу се водило рачуна, сваки шав, конац, брош и све остало, рађено је специјално за овај историјски битан моменат како за мене, тако и за српске дизајнере и за нашу држву", каже поносно Сузана Перић.

Милица Тричковић и њен бренд Ловлy аппле приказали су колекцију Зодиац инспирисану непресушном мистеријом и симболиком астрологије. "Сваки комад је уникатан и носи у себи карактеристику и естетику једног од 12 знакова Зодијака са Q кодом који вас скенирањем директно уводи у причу о том хороскопском знаку.

Поред визуелног доживљаја, публика је имала прилику да се упозна са тајном поруком коју носе модели, што је било изненађење које смо спремили за Парис Fashion Week-a . 

Дизајнерка Александра Џаковић и њена модна линија АККА париској модној публици преставили су се колекцијом Цонвергенце. "Нова колекција представљена током Парис Фасхион Wеек-а, настала је као еволуција мог претходног дизајнерског рада, а инспирисана је локалном културном батином и њеном јединственом естетиком.

Сви комади су направљени од једног материјала - вуненог филца у црној и бијелој боји, уз употребу 3Д штампаних биоразградивих дугмади. Црно и бело симболизирају супротности - једно рефлектује, друго упија. Конвергенција значи равноте?у, сусрет у једној тачки, интеграцију супротности. Кројеви су рађени дигитално, тако да је комплетна колекција ласерски резана и шавови се склапају ручно, без употребе живаће мажине?, каже Александра Џаковић.

Препознатљива по јединственим креацијама инспирисаним винчанском културом, Јелена Малешевић приказала је моделе своје модне линије Морфиум.

"Док смо радили на овој колекцији, вратили смо се до наших почетака инспирације - архетипа. Инспирисала су нас праисторијска балканска племена и њихова фасцинација троугловима, круговима, спирале и сва та космичка геометрија у њиховим умовима и духовима. Сву ту грнчарију израђивале су жене које су се као уметнице изражавале у свом свакодневном животу.

Претпостављам да је одеćа такође морала да одра?ава ове исте геометријске облике.

 О овом историјском тренутку за српску моду, предсједница Сербиа Fashion Week-a  Светлана Хорват каже да је била заиста велика одговорност како и на који начин представити Србију на Парис Fashion Week-a -у.

На најпосећенијем медијском догађају у Француској, четири дизајнера са којима се представио Сербиа Fashion Week-a , Сузана Перић, Јелена Малешевић, бренд Ловелy Аппле иза кога стоји модни двојац Јелена Зорић и Милица Тричковић, потом Александра Џаковић и њена модна линија АККА, оправдали су наше поверење, тако да су први утисци да је Србија имала одличан деби, на најважнијој недељи моде у свету.

Дан након ревија, уприличена је и изложба и коктел у Културном Центру Србије у Паризу, уз присуство четири амбасадора, дипломата и великог броја интернационалних новинара, који су желели да разговарају са нашим дизајнерима.

Утисци се још нису у потпуности слегли, али знамо да смо направили сјајан посао и да смо једна од главних тема у Паризу ове недеље", поносно каже Светлана Хорват.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана