Четири изненађујућа дијела тијела која би посебно требали мазати кремом за сунчање

ГС
Четири изненађујућа дијела тијела која би посебно требали мазати кремом за сунчање

Љетна заштита од сунца никада није била важнија. Стопе рака коже брзо су расле у посљедњих неколико деценија, према Америчкој академији за дерматологију, а студија из 2022. објављена у ЈАМА Дерматологy сугерира да би се број нових случајева могао повећати за невјероватних 50 посто прије 2040. године.

 Ипак, чак и ако сте опрезни с кориштењем креме за сунчање, једно европско истраживање из 2019. показало је да просјечна особа нанесе мање од половине препоручене количине креме за сунчање и заборавља да је поново нанесе по потреби.Осим тога, постоје мјеста која често у потпуности пропустимо заштитити.

Истраживачи са Универзитета у Ливерпоолу открили су да су очни капци, унутрашњи угао очију, усне и мост носа најчешће занемарени дијелови тијела када је у питању њега сунца.

"Али они су једно од најделикатнијих подручја склона оштећењу од сунца", каже Мелание Палм, цертифицирани дерматолог у клиници Арт оф Скин.Докторица  Кристина Ле Чунг Ц, цертифицирани дерматолог, објаснила је зашто се ваше руке, усне и власиште такођер сматрају подручјима високог ризика за развој рака коже.

"То није нужно зато што постоји повећан ризик од рака коже, већ рак коже који се формира у овим подручјима има веће стопе лоших исхода", објашњава она.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана