Бизарни модни трендови који су на сву срећу иза нас

Агенције
Бизарни модни трендови који су на сву срећу иза нас

Викторијанска ера је период испуњен ратовима, културним развојем, строгим друштвеним нормама, великим епидемијама и заиста бизарним модним трендовима.

Изгледа као да су се сви трудили да изгледају што уврнутије. Од екстремно уских корсета, преко инсеката на хаљинама и боје од арсеника... Свега је ту било.

Дjечаци и дjевојчице су носили хаљине

Ово је важило само до четврте године дjетета, али и дjевојчице и дjечаци су били обучени у чипкасте хаљине и то што пуфнастије то боље. Био је то начин да се искаже породично богатство, па није било важно да ли је диjете мушко или женско. То је било доба када су мушкарци носили штикле и користили козметику, па ово и није неко велико изненађење.

Корсети су деформисали женска тијела

Оно што су корсети радили женском тијелу је заиста ужасно. Не само да су мијењали изглед струка и груди, него су узроковали и атрофију мишића, који су били у потпуности непокретни. Иако научници не наглашавају да су били опасни по здравље, дјевојке се данас и не би баш усудиле да носе ове одијевне комаде.

Инсекти као украси на хаљинама

Често су се на хаљинама налазили различити сјајни дијелови инсеката попут крила и опни. Крила мува била су прави хит у том периоду.

Смртоносна боја са арсеником

Прелијепа "париска зелена" боја прављена је како би хаљине изгледале прелијепо, али је садржала једну од најотровнијих хемикалија – арсеник. Није била тајна да је рад са овом бојом опасан по здравље, али некако су модни креатори тога доба успјели да пренебрегну чињеницу да је ношење оваквих комада одјеће опасно.

Препариране птице на шеширима

Данас постоји модни тренд да се на шеширима носи перје. Некада су се на шеширима носиле читаве препариране птице. Ово је изазивало велику забринутост код љубитеља животиња који су се организовали како би заштитили птице.

Одјећа за сахране

Жалост је била заиста поштована у ово доба. Много ратова и епидемија у то доба оставили су многе даме у жалости и завијене у црнину. Некада су морале да носе црнину и неколико година заредом. Због тога је настала цијела једна грана модне индустрије која се бавила само одјећом за сахране и жалост. Правила су била толико строга да су жене морале да носе црнину и на свадби, ако би се она организовала у периоду жалости.

Огромне сукње и корпе

Нешто се много промијенило у перципирању моде и хаљина у овом периоду. Жеља за што богатијим и већим сукњама са неколико слојева материјала довела је до настанка корпе за хаљине, пише zestradar.com. Ова скаламерија направљена од гвожђа и канапа чинила је да силуета жена изгледа другачије, а понекад нису могле ни да прођу кроз врата и да се крећу около.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана