Сунђер за судове је прљавији од WC даске: Ово су најпрљавија мјеста у вашој кући

Agencije
Сунђер за судове је прљавији од WC даске: Ово су најпрљавија мјеста у вашој кући

Катарина Димитријевић Хрњкаш има троје дјеце и каже да је у њиховој кући врло често прави хаос, али да има дана кад је све "под конац"

- Ти стварно ниси нормална - била је реакција мужа новинарке када му је рекла да ће узети бактериолошке брисеве у њиховој кући.
Катарина Димитријевић Хрњкаш има троје дјеце и каже да је у њиховој кући врло често прави хаос, али да има дана кад је све "под конац" и да њен дом изгледа као из магазина.
На предлог стручњака из јавног завода, Андрије Штампара, новинарка је узела прво брис са славине. иако је била релативно нова и без каменца испоставило се да је она "легло" бактерија. катарина тврди да даје све од себе да јој бар кухиња буде беспријекорна ма колико су остали дијелови куће у нереду.

- Резултат брисева није добар. Укупан број микроорганизама је 3.000 по милилитру. То значи да се у милилитру налази толико бактеријских колонија. То је превелик број јер би требао бити мањи од 100 колонијских бактерија. Добро је што нема патогених бактерија као што су салмонела или Ешерихија коли – рекла је др сц. Иванчица Ковачек, шеф Одјељења за микробиолошку анализу хране и предмета опште употребе на заводу. Рекла је да решетку на славини треба чешће чистити и мијењати.

- Замислите да с водом која иде кроз овакву решетку од славине користите када правите пире кромпир. За то не треба загријавати воду и кад у прах ставите воду која је прошла оваквом чесмом унијели сте и микроорганизме у храну. А бактеријама треба кратко да се размноже – када су услови повољни, сваких 20 минута из бактерије настане нова бактерија, за 40 минута из такве две бактерије настану нове двије и тако редом – упозорава докторка Ковачек.

На решетки од чесме у новинаркиној кухињи је било 3.000!

Јабука ипак вјероватно прљавија од чесме

Каже, било би добро провјерити каква је вода која излази из такве чесме. На питање, значи ли то да ће јабука бити прљавија након прања с водом из такве славине, ипак је рекла нешто утјешно.

- Мислим да ипак не. Сви јабуке купујемо по трговачким центрима или на пијацама и многи их преносе преко својих руку. Вјерујем да би на кори јабука било и више бактерија него на вашој чесми– рекла је др Ковачек.

- Након овог резултата сам се узнемирила јер праве ствари, којих сам се искрено бојала, тек су слиједиле. Машина за прање судова. То је ултимативно најмоћнија машина у мом дому јер ради два пута на дан. Викендом је упалимо и три пута. Јер дјеца непрестано износе једну-двије-три-пет чаша из којих пију. Сваки залогај, користе нову кашику или виљушку. Посуђу нема краја и оно се код нас непрестано гомила и гомила...

Брис смо узели у машини за судове са прскалица из којих би требало да излази чиста вода за испирање. Провјерили смо какав се бактериолошки хорор тамо скрива, јер ако је то прљаво, прљаво је апсолутно све суђе у мојој кухињи.

- Машина за судове је изврсна. У њој нема бактерија – била је кратка с осмјехом др Ковачек. Заправо, у свијету микроба никад не можете рећи да бактерија апсолутно нема. Али у вашој машини за судове их је толико мало да их ми нашим методама нисмо открили.

Машину за судове једном мјесечно одржавам тако што у њу улијем око литар алкохолног сирћета и ставим програм са најјачом температуром.

- Многи греше кад не испиру веће комаде хране с посуђа и такво га стављају прати. Детерџент једноставно не може одрадити толико добар посао и на крају се машина запрља.

Фрижидер чува и бактерије


Сљедећи на реду био је фрижидер. Требала сам се добро суздржати да хладњак не очистим пре узимања брисева јер сам имала осећај да ће брисеви бити веома лоши.
У фрижидеру, свако мало некако залута кобасица или салама без омота, једноставно се стави на полицу. Дошета ту и поврће из баште, унесе се и земље. Све се то брзински санира и очисти, али мој фрижидер дуго није темељно очишћен.

- Фрижидер није лош, али није ни нарочито добар. У њему смо нашли 3.400 аеробних мезофилних бактерија по милилитру. Фрижидер треба опрати јер је укупан број микроорганизама био превелики. И храну никад не треба стављати директно на површину хладњака. То треба бити у посудама.

Није мит - сунђери су јако, јако прљави...

А ускоро сам открила да стварно није мит да сунђери за судове треба врло, врло, врло често мијењати јер што није на њој – то једноставно у свијету микроба не постоји. То је доказала и мој сунђер коју сам користила двије недеље прије узимања брисева.

- Е у њој смо нашли ентеробактерије, које се још називају и фекалним бактеријама, међу којима спадају и озбиљни узрочници болести као што су салмонеле или Ешерихија. Од 3.200 бактерија по милилитру, на вашем сунђеру било је и 390 ентеробактерија. Добро је што није било опасних као што су споменута салмонела, Ешерихија. Ипак није чудо да смо нашли ентеробактерије јер сунђером перемо све – посуђе, судопер, радне површине – рекла је др Ковачек.

Упитала сам широм отворених очију и с великим страхом. "Нашли сте фекалне бактерије?!".

- Да, али њихов извор не треба бити тоалет, него воће и поврће, све што долази из земље јер се у земљи налазе ове бактерије. То дакле долази с кромпиром, шаргарепом, першуном...

Иако у лабораторију Наставног завода у Загребу нису до краја идентификовали о којим врстама ентеробактерија се радило на мојој спужвици, утјешно је што није било салмонеле и Ешерихијее које су узрочници најозбиљнијих болести. Поука је јасна – сунђер треба чешће мијењати и врло често добро прати у топлој води с пуно детерџента. Јер све што бактерија требају да би нарасле, добију на сунђеру – воду и остатке хране.

Сапун прљавији од тоалета

Идући брис био је од водице која остаје од сапуна на подметачу. Ту сам очекивала да ће бити занимљив резултат јер сам раније с др. Ковачек радила истраживање сапуна у трговачким центрима па смо имали и застрашујуће резултате са заиста јако пуно бактерија у једном центру. Тада сам сазнала да бактерије итекако могу расти чак и у сапуну. То је показала и моја анализа.

- Број бактерија био је страховито велик. Нисам сигурна да могу тај број добро изговорити: три-пута-десет-на-осму.... (овако то изгледа бројчано 30,000.000). Толико је било бактерија по милилитру. Међу њима су вјероватно и бактерије нонферментори које нису нарочито опасне, али није згодно да их имате у тако великом броју. Зар не – упитала је њежно докторица, а ја сам остала нијема.

Да би стекли утисак у чему се накотило толико бактерија рећи ћу и то да сам вече прије опрала подметач испод сапуна и да сам узела брис водице која се накупљала у улошку од сапуна отприлике 12 сати. Какве су онда руке након таквог сапуна?

- Добро, нисмо узимали брис сапуна, него водице у којем је тај сапун. Претпостављам да ће сапун скинути те бактерије и да ће оне отићи под великим млазом воде. Добро је да ту нисмо нашли ентеробактерије. Али није добро да се с овиме опрете руке на којима су ранице, огреботине или можда лице – савјетовала је др Ковачек.
Играчке у купатилу мамац за микроорганизме

Као мајку ме увијек копкало какве су пластичне играчке за купање које стоје увијек уз кладу. Свако мало завирим у пластичну кутију с тим играчкама и неријетко нађем како се натапају у заосталој води у тој кутији. На њима се накупи и каменца. Али увијек се нађу у кади, малац (3 године), редовно заграби воду из канте па се церека кад ја викнем да не пије воду из каде. А он то опет направи. И тако у круг. Сумњала сам - и била сам у праву. На њима је бактериолошки неред, бактеријске цивилизације.

- Било би занимљиво да сте узели и брис из саме кутије у којој се накупља вода јер на играчкама је било 18.000 бактерија, а од тога 9.000 ентеробактерија заједно с нонферменторима. Ништа опасно, али то је јако велики број. Играчке треба опрати, истиснути води из њих и осушити их након играња у кади. А малом детету падне на памет да попије воду из таквих играчака, зар Опет, међу ентеробактеријама није било патогених узрочника болести.

Докторка је објаснила да је за тровање храном потребно појести најмање 100.000 бактерија, на пр. салмонеле, како би развили симптоме тровања као што су повраћање, пролив, температура. На мојим играчкама било је 9.000, далеко мање од границе тровања. Ипак...

- Нисмо забележили ниједан случај тровања ентеробактеријама које ви имате. Али замислите да дете попије воду из такве играчке – ништа неће бити, ако је здраво. Али најгоре је раздобље кад не знате да се куха болест, нека вироза. Искрено, не знам како би дете реаговало о да на то дода гутљај воде из такве играчке – рекла је докторка.

Има нешто на што сам ипак поносна у овој причи (уз машину за судове) – WЦ даска. То је показала анализа.

Она је чишћа од решетке са славине, а укупан број бактерија био је око 30 колонија по милилитру. О, да, она је боља и од вашег фрижидера – кратка је била др. Ковачек. Она је била толико добра да на WЦ-у могу резати саламу, јер моја WЦ даска задовољава бактериолошке критерије и за професионалне кухиње.
WЦ даска довољно добра за површину кухиње

Озарила сам се, али је докторка била оштра.

- Ипак немојте резати месо на WЦ-у – рекла је али и додала да је та даска била веројатно боља до даске за резање меса и поврћа у кухињи. Верујем јој.

Након мог искреног страха што ћемо наћи на Лего коцкицама које су вечито у оптицају, као и слинаве руке мог малца који користи руку као марамицу па наставља градити своје царство у коцкицама, угодно сам се изненадила кад сам дознала да на њима има само 120 бактерија. Слично је било и с даљинским, којег дирају све наше руке у свим издањима. Ту је било мање од 100 бактерија.
 

- Јако добро. Заправо се ради о сувим површинама и јасно је да се бактерије не могу ту лако размножити. Зато су резултати тако добри – рекла је др. Ковачек.

Савети стучњака за чишћење

Маријана Шимунић Рајич, која са фирмом Сервис Еко Дом има 15-годишње искуство чишћења и машинског прања намештаја, каже како у одржавању простора треба бити умерен и не треба стварати ирационални страх од бактерија.

- Претерано чишћење користећи хемикалије може штетити здрављу, нарочито дјеци. Ред увек треба одржавати и поспремати. Али код чишћења добро је користити и алернативе у којима можемо користити јефтина, природна и сигурна средства. За одржавање нормалне хигијене у дому саветује кориштење белог алкохолног сирћета, лимуна и етеричних уља која добро дезинфикују површине. Маријана Шимунић Рајич дала је неколико таквих савета за чишћење.

- Купатило трепа опрати једном у недељу дана, WЦ шкољку сваки дан. Да бисте дезинфиковали санитарије и скинули каменац, добро је у прскалицу помешати два прста алкохолног сирћета, 30-ак капи етеричног уља (чајевац је најбољи, добри су и лаванда, ружмарин и еукалиптус) и мало еколошког детерџента за суђе. Сирће ће одлично скинути каменац. Иста мешавина одлична је и за прање фрижидера, а добар је и оцеђени лимун који ће и изблети потамнеле полице. Сунђер за посуђе треба мењати сваке недеље. Ако немате нову, прелијете је кључалом водом и ставите у микроталасну. Свака два месеца у машину за судове или ону за одећу треба ставити пола литре сирћета и укључити најтоплији програм. Немојте то радити са старим машинама јер би велики комади каменца могли зачепити одвод - саветовала је саговорница

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана