Не бацајте кору наранџе: Неутралише мирисе, освјежава простор, а може да послужи и за чишћење

Agencije
Не бацајте кору наранџе: Неутралише мирисе, освјежава простор, а може да послужи и за чишћење

Уколико спадате у групу људи који након конзумирања наранџе обично баце њену кору, немојте то више да радите. Кора наранџе има бројна љековита својства, а можете да је примјените и у свом домаћинству.

Уколико су се у вашем фрижидеру појавили неугодни мириси крајње је вријеме да искористите кору наранџе. Све што је потребно је да кору наранџе посолите и ставите у фрижидер.
"Со ће апсорбовати мирис и влагу, а наранџина кора оставиће свјеж мирис цитруса", кажу стручњаци.
Помоћу наранџине коре можете очистити дрвене површине у свом дому. Кору наранџе ставите у теглу па прелијте сирћетом. Смјесу оставите да одстоји двије седмице, а на крају ћете имати потпуно природно, нетоксично средство за чишћење.
Течност проциједите, преспите у боцу са распршивачем и почните са чишћењем. Осим дрвених површина, помоћу овог средства можете очистити и мрље од каменца.
Поморанџину кору можете искористити и да освјежите просторије у којима боравите или ормар са одјећом.
Потребно је да кору наранџе замотате крпом или неким старим одјевним предметом и оставите било гдје у ормар. наранџина кора садржи 90 до 95 одсто лимонена, хемикалије која је токсична за комарце, муве и остале бубе.
Једноставно, наранџину кору ставите у близини врата и прозора и на једноставан и крајње јефтин начин отјерајте бубе из свог дома. Како бисте спријечили уједе комараца наранџину кору можете утрљати на тијело или унапријед припремити лосион тако што ћете осушити кору, самљети је и онда помјешати са водом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана