Како се гаји јоргован, симбол Васкрса?

ГС
Foto: Илустрација

Скоро да не постоји стара кућа која у свом дворишту нема јоргован, стар и по неколико десетина година, а који шири најљепши мирис на свијету - интензиван, јак и незабораван.

Међутим занимљиво само је рећи да је јоргован врста која је тако лака и издржљива за гајење, чак је можемо и уништавати она ће се поново вратити. Стога уколико гајимо јоргован, он ће поново цвјетати и много пута дати велики број изданака.

Сваке године након цвјетања јоргована треба одрезати неке од грана. Тим одрезивањем ми ћемо подстакнути биљку да даје нове и свјеже квалитетне изданке који ће се формирати тако да на врху садрже два пупољка, пише Агромедиа. Из њих ће се формирати лијепи цвјетови крупне стојеће цвасти а не ситне мале савијене цвјетове. Орезивање јоргована није неопходно али ће подстаћи богатство цвјетова.

Можете га и сами посадити као хибрид

Јоргован се може гајити као биљка која је самоникла али се може купити квалитетан хибрид јоргована. У зависности од тога коју форму јоргована гајите, цвјетање првих сорти јоргована може почети већ почетком априла. Такође, постоје јорговани који цвјетају крајем априла па чак и до средине маја. Такве врсте имају продужено цвјетање и њихови су цвјетови сами по себи квалитетни.

Јоргован је добар и по здравље

Поред тога што је првенствено декоративна биљка, он спада и у љековите врсте. Његови листови и цвјетови се могу користити за различите приправке, те је због тога веома цијењен. 

Веома је популарна биљка у хомеопатији, а често се користи за лијечење реуматских болести и то нарочито реуме живаца. Такође, повољан је и за лијечење пробавних тегоба, као што је дијареја.

Кора дрвета и кора омотача љуске сјемена користи се за лијечење маларије и то повратне маларије са симптомима грознице праћене дрхтавицом и високом температуром.

Листови се користе за лијечење грознице и болести уста код дјеце, конгестије јетре (навала крви у меко ткиво), тегобе пробавног система као што су цријева (слаба пробава и пражњење цријева, дијареја), код тегоба дисајних органа (кашаљ, бронхитис), код повишене температуре тијела, камена у бубрегу, високог крвног притиска, преносе Новости.

Легенда о јорговану

Људи кажу, када су разапели Христа, Пресвета Богородица је скрушена болом и обневидјела од плача ходала без циља, не знајући куда иде. Ходајући под теретом бола, сјела је да се одмори испод једног дрвета препуног лишћа, али не и цвјетова. Никада није ни цвјетало. Онако уморна је заспала. Тада је са дрвета, полако почело да пада лишће и њежно покривало Пресвету Богородицу да је угрије.

Када се Пресвета пробудила било јој је топло. Видјела је лишће по себи.Погледала је дрво изнад ње, било је потпуно без лишћа. Зато јој није било хладно. Благословила је дрво:

- Буди благословено и миришљаво заувијек.

У тренутку се дрво испунило зеленим листовима и први пут је процвјетало мирисним цвјетовима. И тако све до дана данашњег. Ту негдје, око Васкрса.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана