Рониоци ризикују животе због гастрономског хита: Специјалитет чија цијена достиже и 3.000 евра по килограму

ГС
Рониоци ризикују животе због гастрономског хита: Специјалитет чија цијена достиже и 3.000 евра по килограму

Морски краставци, једна од најцјењенијих врста морских животиња, постали су прави гастрономски хит на свјетском тржишту.

Њихова цијена достиже и 3.000 евра по килограму, што говори о томе колико су тражени и вриједни. Ове животиње живе на муљевитом дну мора, највише у азијско-пацифичкој регији, а на великим дубинама од 8.500 метара чине готово 90 одсто укупног живог свијета.

Због велике потражње, морски краставци постали су угрожена врста, а процес њиховог експерименталног изловљавања у комерцијалне сврхе доприноси томе да постају још угроженији. Морски краставци су посебни и по томе што се сматрају изразито љековитим. Користе се и у медицини и у исхрани, а најцјењенији су у Азији, гдје их једу само имућнији чланови друштва.

У престижним и скупљим ресторанима служе се на разне начине, а могу се наћи и на пијацама. Међутим, због високе цијене, људи ризикују своје животе ронећи у великим дубинама како би их уловили. Криволовци су честа појава, а полиција их махом хвата на дјелу. За криволов су предвиђене велике новчане и затворске казне.

Што су морски краставци лепши и необичнији, то су скупљи и пожељнији. Имају важну улогу у морском екосистему, због чега је важно да се с њима поступа пажљиво и одговорно.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана