Пет намирница за лакше мршављење послије 40. године

ГС
Пет намирница за лакше мршављење послије 40. године

Кад наврше 40. годину живота, многим женама је тешко да изгубе вишак килограма. Хормонске промјене које прате периоменпаузу или менопаузу играју значајну улогу.

Како преноси Newsbeast, губитак мишићне масе који је у том животном периоду евинентан знатно олакшава добијање масти.

Поред успостављања чврсте рутине вјежбања, у исхрану би требало увести неке промјене да би се убрзало сагорјевање масти. Нутрициониста Лиза Јанг препоручује пет намирница које би требало јести за бржи губитак вишка килограма кад напуните 40 година.

1. Ланено сјеме

Лан је изванредан извор омега-3 масних киселина и уједно је веома богат влакнима. Конзумирање око 30 грама влакана дневно може да подржи ваше напоре да изгубите вишак килограма.

2. Бобичасто воће

Малине, купине, боровнице и рибизле су одлични савезници у мршављењу. Додајте их у овсену кашу, јогурт или јутарњи смути или их помијешајте са мало меда и поједите за ужину.

Воће садржи велику количину хранљивих материја и може да подстакне губитак тежине, наводи Medical News Today. Бобичасто воће богато је водом, антиоксидантима и фитохемикалијама. Примjера ради, једна шоља боровница садржи око осам грама влакана, а иста количина малина 9,8 грама влакана.

3. Авокадо

Поред високог садржаја воде, воће садржи влакна која нису калорична, а ни авокадо који технички спада у воће није изузетак. Они који једу авокадо уједно уносе више воћа и поврћа, а мање намирница које садрже додатни шећер. Студија из 2013. објављена у часопису “Nytritional Joyrnal” открила је да особе које поједу пола авокада уз ручак не осјећају глад у наредних од три до пет сати.

4. Орашасти плодови и семенке

Кад их конзумирате у умјереним количинама, орашасти плодови и сјеменке су изузетно здрава и лагана ужина која се одлично уклапа у дијететски режим. Садрже влакна, протеине и здраве масти. Нутриционисти препоручују конзумирање ораха, бадема, љешника, сјеменки голице и сунцокрета у оквиру режима исхране, који доводи до топљења масних наслага и губитка вишка килограма.

5. Кисели купус

- Ова укусна намирница садржи и пробиотике и пребиотике - објашњава нутрициониста Лиза Јанг.

Кисели купус не садржи много калорија и уједно је препун влакана, што подстиче осјећај ситости. Поред тога, пробиотици које кисели купус садржи могу да смање апсорпцију масти. Уколико укључите кисели купус у исхрану, не само да ћете брже изгубити вишак килограма, већ ћете и унијети у организам кључне хранљиве материје као што су гвожђе, фолна киселина, витамин Ц, манган, бакар и калијум.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана