Хит кнедле дугиних боја из вјештих руку Јане Узелац

Милијана Латиновић
Хит кнедле дугиних боја из вјештих руку Јане Узелац
Хит кнедле дугиних боја из вјештих руку Јане Узелац

Кнедле разних боја са чоколадним кремом, боровницом, вишњом, шљивом и разним врстама чоколаде, празник су за непца сладокусаца.

Иначе, кнедла са шљивама, која се одавно одомаћила и на нашим просторима била је неизоставна посластица на европским дворовима. Слатка и сочна куглица у почетку се јела као главни оброк или десерт.

Мирис и укус кнедли враћа нас у дјетињство, када су ове лоптице биле пуњене џемом од шљива. Спремају се и једу широм Европе, у Словачкој су то слане кнедлице од кромпира у топљеном кајмаку од овчјега млијека, а у Чешкој су пуњене мљевеним месом.

Готово да не постоји домаћица која их није припремала барем једном, а од слатких до сланих кнедли, комбинације су многобројне.

Традиционална посластица добила је ново рухо захваљујући маштовитости Јане Узелац, која је љубав према кулинарству уткала у 16 различитих врста кнедли. Ове посластице Бањалучани могу да пробају у угоститељском објекту “Готива кнедле”. 

- Почела сам прво да припремам кнедле за своје кћерке и супруга. Они су били најважнији дегустатори, а након што сам открила идеалну врсту кромпира за ову посластицу и одговарајући тип брашна, почела сам да експериментишем са разним пуњењима – каже Јана Узелац.

Страст према кувању понијела је из родне Херцеговине, направивши прве кулинарске кораке у мајчиној кухињи.
У њеној кухињи, “родиле” су се и кнедле назване у складу са пуњењем “маскарпоне воли боровницу”, “јагода и бијела чоколада”, “марелица”, “здравија” пуњена вишњом, “пистација” и “чизкејк” у којој доминира укус малине. Осим тога, ту је и кнедла пуњена “нутелом” у којој посебно уживају најмлађи, затим “нугат кнедла”, “киндер”, “црно-бијели свијет”, “чоко оранж”, “господска кнедла”.  

Рецепт

- Основни рецепт за једну мјеру од 14 кнедли подразумијева припрему тијеста од 600 грама кромпира који је претходно скуван под кором. Након што се охлади од њега се прави пире и у то се додаје једно јаје, 30 грама маслаца и по потреби брашно. Када се замијеси тијесто, од њега правимо куглице од око 70 грама у које се ставља 30 грама пуњења – каже Јана Узелац напомињући да се кнедле кувају од девет до 14 минута.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана