Хит кнедле дугиних боја из вјештих руку Јане Узелац

Милијана Латиновић
Хит кнедле дугиних боја из вјештих руку Јане Узелац

Кнедле разних боја са чоколадним кремом, боровницом, вишњом, шљивом и разним врстама чоколаде, празник су за непца сладокусаца.

Иначе, кнедла са шљивама, која се одавно одомаћила и на нашим просторима била је неизоставна посластица на европским дворовима. Слатка и сочна куглица у почетку се јела као главни оброк или десерт.

Мирис и укус кнедли враћа нас у дјетињство, када су ове лоптице биле пуњене џемом од шљива. Спремају се и једу широм Европе, у Словачкој су то слане кнедлице од кромпира у топљеном кајмаку од овчјега млијека, а у Чешкој су пуњене мљевеним месом.

Готово да не постоји домаћица која их није припремала барем једном, а од слатких до сланих кнедли, комбинације су многобројне.

Традиционална посластица добила је ново рухо захваљујући маштовитости Јане Узелац, која је љубав према кулинарству уткала у 16 различитих врста кнедли. Ове посластице Бањалучани могу да пробају у угоститељском објекту “Готива кнедле”. 

- Почела сам прво да припремам кнедле за своје кћерке и супруга. Они су били најважнији дегустатори, а након што сам открила идеалну врсту кромпира за ову посластицу и одговарајући тип брашна, почела сам да експериментишем са разним пуњењима – каже Јана Узелац.

Страст према кувању понијела је из родне Херцеговине, направивши прве кулинарске кораке у мајчиној кухињи.
У њеној кухињи, “родиле” су се и кнедле назване у складу са пуњењем “маскарпоне воли боровницу”, “јагода и бијела чоколада”, “марелица”, “здравија” пуњена вишњом, “пистација” и “чизкејк” у којој доминира укус малине. Осим тога, ту је и кнедла пуњена “нутелом” у којој посебно уживају најмлађи, затим “нугат кнедла”, “киндер”, “црно-бијели свијет”, “чоко оранж”, “господска кнедла”.  

Рецепт

- Основни рецепт за једну мјеру од 14 кнедли подразумијева припрему тијеста од 600 грама кромпира који је претходно скуван под кором. Након што се охлади од њега се прави пире и у то се додаје једно јаје, 30 грама маслаца и по потреби брашно. Када се замијеси тијесто, од њега правимо куглице од око 70 грама у које се ставља 30 грама пуњења – каже Јана Узелац напомињући да се кнедле кувају од девет до 14 минута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана