Банане, авокадо и месо су само неке од намирница које нису добре за бубреге

ГС
Банане, авокадо и месо су само неке од намирница које нису добре за бубреге

Бубрези су врло битни органи у нашем тијелу.

Они су задужени за уклањање отпада путем урина, производњу хормона и филтрирање токсина и додатне текућине у вашој крви. Зато бисте требали добро пазити на своје бубреге и трудити се да буду здрави.

Нажалост, неке намирнице могу им наштетити и утјецати на њихово нормално функционирање ако се конзумирају прекомјерно.

Авокадо, иако је врло популаран због својих храњивих састојака, ако га поједемо превише, може бити опасан за ваше бубреге. Поготово ако већ патите од неке болести бубрега. Разлог за то је што ово воће већ има врло висок ниво калија у себи. Наше тијело свакако треба овај минерал, али превише калија може узроковати озбиљне проблеме с вашим бубрезима и неправилан рад срца.

Ако једете превише меса, такође не чините добро за своје бубреге. Наиме, животињске протеине је тешко метаболирати, што уклањање отпадних твари чини великим теретом за бубреге. Месо потиче производњу мокраћне киселине која је кривац за појаву бубрежног каменца. 

Умјесто тога могли бисте јести више поврћа и орашастих плодова, а и даље ћете добијати протеине који су потребни вашем тијелу.

Здрава прехрана требала би садржавати највише 2.300 милиграма натрија дневно, што је отприлике кашичица соли. Ако једете превише соли, бубрези морају више радити како би елиминирали вишак натрија па би могли почети задржавати воду, што би могло довести до повишеног крвног притиска.

Да бисте одржали своје бубреге здравима, у храну бисте могли додавати зачине и зачинско биље умјесто соли. 

Такође бисте могли смањити конзумацију прерађене и пакиране хране, попут супа из кесица, смрзнуте пиззе и прељева за салату, јер обично садрже пуно соли.

Ако сумњате да имате проблема с бубрезима, добра и правилна прехрана битни су за очување здравља. 

А то значи ограничити конзумацију неке хране попут банана, јер и оне имају врло висок ниво калија, што би могло бити штетно за оне чији бубрези не функционирају правилно.

Здрава одрасла особа треба дневно уносити 3.500–4.700 милиграма калија из хране, а просјечна банана (150 г) већ садржи 537 милиграма.

Хљеб од цјеловите пшенице здрав је и храњив, али ако се једе у великим количинама, посебно код особа с бубрежним проблемима, могао би им још више наштетити. То је због високих количина фосфора и калија садржаних у овој врсти хљеба.

Једна кришка хљеба од цјеловитих житарица садржи 81 милиграм калија и 57 милиграма фосфора, док обични бијели хљеб има има само 37 милиграма калија и 35 милиграма фосфора.

Иако су наранџе и сок од наранџе нискокалорични и богати витамином Ц, садрже и висок ниво калија. Једна средња наранџа садржи 240 мг калија, а једна шољица сока од наранџе може садржавати око 470 милиграма, преноси Klix.ba.

С обзиром на ове бројке, конзумација наранџе и сока од наранџе требала би бити ограничена, поготово када немате потпуно функционалне бубреге. Ако не могу елиминирати вишак калија из крви, то би могло бити врло опасно за ваше тијело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана