На Facebookу постоје четири врсте људи: Који сте ви тип?

Агенције
На Facebookу постоје четири врсте људи: Који сте ви тип?

Научници са Универзитета Бригам Јанг су помоћу упитника од 48 различитих тврдњи открили да испитаници могу да се подjеле у четири различите групе: ствароци веза, портпароли, селфији и они који ‘висе пред излогом’.

Ствараоци веза одговарају на постове других и користе Facebook да оснаже постојеће везе. Користе Facebook као продужетак стварног живота с породицом и пријатељима, рекао је аутор Том Робинсон.

 


"Портпароли" баш и не дијеле ствари о себи, али желе све да обавијесте о томе шта се дешава. Гурају информације, дијеле вијести и најаве догађаја, али свој профил углавном занемарују и пријатеље и породицу обавијештавају о новостима на друге начине.

Селфији су они који користе Facebook за сопствену промоцију. Дијеле слике, снимке и новости, али само са циљем да привуку пажњу и лајкове. Крис Бојл наводи да они користе Facebook да би приказали неку слику о себи, независно од тога да ли је тачна.

Они који 'висе пред излогом', осјећају обвезу да буду на Facebookу, али ријетко дијеле личне информације. Они желе да виде шта други раде и понашају се исто као они који само дођу да виде шта има у излогу.

"Друштвене мреже су укључене у све што радимо и већина људи не размишља зашто нешто ради, али ако људи могу да препознају своје обрасце понашања, то бар ствара одређену свијест", додаје Бојл.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана