Званично: Фестивал EXIT одржаће се од 13. до 16. августа

Glas Srpske
Званично: Фестивал EXIT одржаће се од 13. до 16. августа

​Сада је и званично – 20. издање EXIT фестивалa одржаће се од 13. до 16. августа на Петроварадинској тврђави у Новом Саду!

ЕXIT тим најављује и да ће се фестивал организовати у блиској сарадњи с Националним кризним штабом Републике Србије, а као једна од мјера ће бити смањен капацитет фестивала на пола од уобичајних 55.000 посјетилаца по дану.

Такође, биће затворени поједини ровови и опкопи у којима је иначе смјештено око 40 позорница и зона. Ипак, најимпресивнија мјеста Петроварадинске тврђаве која чине EXIT легендарним, као што су колосална Dance Арена, Main Stage и иконска Но Слееп позорница, као и још неке позорнице, засијаће и овог љета пуним сјајем!

Поновно покретање продаје улазница креће 1. јуна, док више детаља о фестивалу, могућностима рефундације и програму стиже у надолазећим данима. Фестивалски тим је потврдио да је велики број извођача изузетно жељан наступити овог љета. Многи су били у изолацији мјесецима, одвојени од фанова, па EXIT виде као могућност да се сви заједно  поново уједине.

Из EXIT-а додају како су добили много порука и маилова подршке од умјетника, агената и других фестивала, који одржавање Еxита виде као шансу за оживљавање комплетне свјетске евент индустрије.

“Још важније од оживљавања музичке индустрије је сигнал наде и оптимизма који шаљемо цијелом друштву, а то је да је најгоре иза нас. Између ширења панике, које у прошлом раздобљу није мањкало и оптимизма, ми увијек бирамо ово друго” – рекао је ЕXИТ-ов оснивач Душан Ковачевић и додао занимљиву референцу на фестивалску револуционарну историју:

“Прије тачно 20 година, након деценије изолације и рата у 90-има, нашли смо излаз и прихватили га као своје име. Сада је вријеме да пронађемо глобални излаз из пандемијске кризе.”

Регионалних туристички експерти на недавно одржаној трибини “Од отказивања до отказа” у склопу међународне конференције EXIT Стратегy, изњели су  процјену како је Србија направила јако паметан потез што је прва објавила овакву вијест, јер ће млади управо бити први који ће путовати, те како ће се у државама које то препознају брже опоравити туризам од других.

О препоруци српске премијерке Ане Брнабић да се EXIT одгоди за август извијестили су и бројни глобални медији. Славни британски лист Гуардиан навео је да је Србија успела превазићи здравствену кризу без тежих посљедица, док британски Телеграф истиче процјену како ће до коловоза епидемиолошка ситуација бити под потпуном контролом у читавој Европи.

И амерички Поллстар пише о драстичном побољшању здравствене ситуације и преноси како примјер EXIT-а може помоћи убрзању опоравка цјелокупне свјетске музичке индустрије.

Србија, као и многе европске државе, поново ће отворити своје границе без икаквих лимита или ПЦР тестова. Организатори напомињу да уколико случајно дође до новог таласа епидемије у појединим државама, посјетиоци из тих земаља ће морати проћи ПЦР тест који ће бити бесплатан или изузетно јефтин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана