Жељко Бебек: Отишао сам из Бијелог дугмета јер нисам хтио да пјевам “Равна ти је Југославија”

Г.С.
Жељко Бебек: Отишао сам из Бијелог дугмета јер нисам хтио да пјевам “Равна ти је Југославија”

“У то време почео је полако да се назире и долазак својеврсне катаклизме, при чему нисам желио да одређујем страну, ни једном ријечју, ни једном пјесмом, а поготово нисам желио да будем у функцији неког система”, поручио је у интервјуу легендарни певач Жељко Бебек (75).

Бебек је у разговору за Вечерњи лист проговорио о детаљима напуштања групе “Бијело дугме” 1984. године, али је коментарисао и изјаву да су несугласице почеле због пјесме “Косовска” коју је Горан Бреговић (70) написао на албанском језику.

“Несугласице су почеле годину прије, у вријеме када је Горан већ увелико одвојен од базе бенда, заправо када више и није био у бенду, већ нас је сматрао саставом који за њега ради. Као човјек који воли музику и свој бенд, страховао сам да се не понови ситуација када је политика већ 1976. године ушла да направи дар-мар Бијелом дугмету. Почело је да ми смета што је Горан почео да форсира то да рокенрол мора да пљује по нечему и нисам схватио зашто нам је требала пјесма на албанском”, објаснио је Бебек.

Каже да није био ни против те пјесме ни против албанског, али да није знао зашто “Бијелом дугмету” то треба.

“Живјели смо у свијету у којем је тај потез могао да личи на умјетничку слободу, а истовремено је могао да значити и ово - ако је већ равноправност, онда можемо да пјевамо и на албанском. То ме заправо учинило нерасположеним и тада сам почео да размишљам шта то мени треба, мени који сам хтио да пјевам 'Селму', 'Сањао сам ноћас да те нема' или 'Не спавај, мала моја', па сад одједном пјевам пјесму која има другачију конотацију”, рекао је Бебек, те наставио:

“И осим што морам да је научим и што ми је било веома тешко да пјевам на албанском, морам тиме да пренесем и неку поруку, која ће добити одговор у неко идуће вријеме. Одговор је дошао већ након два мјесеца. Заузео сам оштар став и рекао Горану: 'Идемо у нови пројект, О.К., али овакве потезе више нећу да толеришем. Буде ли тога, изићи ћу из бенда'. И онда је дошао пројект с пјесмама које нисам могао да сварим, попут 'Липе цвату' са стихом 'Равна ти је Југославија', посебно што је у политичком смислу на овим просторима дошло до јако озбиљних превирањ.”

Никада се прије у историји, како је додао, није догодило да се из социјализма иде у капитализам.

“У то вријеме почео је да се полако назире и долазак својеврсне катаклизме, при чему нисам желио да одређујем страну, ни једном ријечју, ни једном пјесмом, а поготово нисам желио да будем у функцији неког система којем никада нисам припадао. Тај статус нисам желио да мењам и зато је дошло до нарушавања односа у бенду и расправе која је завршила како је завршила”, навео је он.

Каже да му годи што се већина фанова слаже да бољег пјевача од њега “Бијело дугме” није имало.

“То ми јако годи, с обзиром на то да и сам сматрам да смо у тих 10 година заједно направили и представили заиста велику ствар. С друге стране, увјерен сам да смо могли и пуно више, али је политика бенда наставила да буде погрешна и због тога су они отишли на једну страну, а ја на другу. И сад могу да кажем да је Горан и без Дугмета направио великих и лијепих ствари”, истакао је Бебек.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана