Та година је била златно доба хард рока и хеви метала: Чак пет познатих албума је изашло у само 44 дана VIDEO

ГС
Та година је била златно доба хард рока и хеви метала: Чак пет познатих албума је изашло у само 44 дана VIDEO

Занимљива фотографија која кружи интернетом ових дана можда најбоље приказује колико се музичка сцена у свијету промијенила у посљедњих 30-так година, наиме, на фотографији се налази седам култних рок и метал албума који су објављени 1991. године, а чак њих пет публици је представљено у 44 дана.

“Металика”, пети је студијски албум америчког хеви метал састава Металика и један је од најпродаванијих албума групе. Албум Металика излази 12. аугуста 1991. посредством дискографске куће “Електра Рекордс” и биљежи најбољу продају у том времену.

Само 15 дана касније излази “Тен”, дебитантски студијски албум америчког рок бенда Перл Џем. Албум је објављен 27. аугуста 1991. у издању Епик Рекордса. “Тен” није одмах постигао успјех, али крајем 1992. досегао је на друго мјесто на Билбордовој љествици. Албум је произвео три хит сингла: “Алајв”, “Ивен Флоу” и “Џереми”. “Џереми” је постала једна од најпознатијих пјесама Перл Јама и добила је номинације за најбољу рок пјесму и најбољу хард рок изведбу на 35. додјели награда Греми.

Група Gans N’ Roses свој трећи албум “Juz Jor Ilužn” представља 17. септембра. То је први од два албума издани уз “Juz Jor Ilužn ” турнеју, други се зове “ Juz Jor Ilužn II”. Ови албуми представљају прекретницу у звуку Ганса. Иако нису напустили свој очити хард рок звук са свог првог албума, “Аппетите фор Деструцтион”, “ Juz Jor Ilužn I” је демонстрирао, по први пута, више или мање, елементе блуза, класичне и кантри музике. Пјесме попут “ November Rein ” су Гансима донијеле популарност међу публиком која иначе није слушала хард роцк или хеавy метал.

“Blad Šugar Seks Medžik ” пети је студијски албум америчког рок састава Ред Хот Чили Пеперс, објављен 24. септембра 1991. године. Доспјели су на треће мјесто на љествици Биллбоард 200, албум се продао у 15 милиона примјерака диљем свијета те представља увод у глобалну популарност Ред Хот Чили Пеперса и њихову прихваћеност од стране критике.

На исти дан, излази и “Невермајнд”, други студијски албум америчког рок састава Нирвана. Насловницу, која приказује голу бебу како плива за доларом на удици који је изван њеног домета, сматра се једном од најпознатијих насловница албума уопште. “Невермајнд” је диљем свијета продан у више од 30 милиона примјерака, због чега је један од најпродаванијих музичких албума свих времена.

Почетком октобра, односно 8. 10. 1991. излази и трећи студијски албум америчког рок бенда Saundgarden “ Badmotorfinger ” који је највише рангиран албум овог бенда на Билбоардовој љествици 200, гдје је досегао 39. мјесто. Бенд је албум представио на турнејама по Сјеверној Америци и Европи. Године 1992. “Badmotorfinger” је био номинован за награду Греми за најбоље метал извођење.

И тако је шест врхунских бендова у само неколико седмица представило албуме и хитове који трају и слушају се више од 30 година, за разлику од већине пјесама данас које падну у заборав за неколико мјесеци.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана