Судбина “Црвене јабуке”: Публика није знала зашто је концерт отказан, па су кренули према болници VIDEO

Г.С.
Судбина “Црвене јабуке”: Публика није знала зашто је концерт отказан, па су кренули према болници VIDEO

Жера је преузео улогу фронтмена, а бенд је 1987. снимио албум посвете Аљоши и Зији, насловљен “За све ове године”. У новој формацији већ 1988. снимили су албум “Сањати”, а бенду се прикључио Никша Братош.

Црвену јабуку 1985. године основали су гитариста и вокал Дражен Ричл Зијо и гитариста Златко Арсланагић, којима су се прикључили Жера на клавијатурама, басиста Аљоша Буха и бубњар Дарко Јелчић, а млади и изузетно перспективни бенд већ слиједеће године приликом турнеје погодила је велика трагедија. Тог кобног 18. септембра, прије тачно 34 године, страдали су код Јабланице, прије несуђеног концерта у Мостару. Буха је погинуо на мјесту, а Ричл је након неколико дана преминуо у болници од тежине задобијених повреда.

“Истина је да су људи слетјели. Да их је камион спасио да не оду у Неретву, а то да смо ми прошли аутом поред слупаног фиће па га нисмо видјели, па се враћали, то није тачно. Судбина је све то била. Публика није знала зашто је концерт отказан, али прочуло се, па су сви заједно кренули према болници у Мостару”, испричао је Жера прије неколико година.

Преостали чланови бенда тада су мислили да обуставе рад групе, али публика је била кључна у одлуци да ипак наставе. Жера је преузео улогу фронтмена, а бенд је 1987. снимио албум посвете Аљоши и Зији, насловљен “За све ове године”. У новој формацији већ 1988. снимили су хваљени албум “Сањати”, бенду се прикључио Никша Братош, па су се убрзо отиснули на велику турнеју. Састав, као што је познато, живи и данас.

Басиста бенда Аљоша Буха, који је прије 34 године преминуо на мјесту удеса, имао је тада само 24 године. Дражен Ричл, познатији и као Зијо, био је његова генерација. Уз Црвену јабуку свирао је у још неколицини сарајевских бендова. Један је од покретача такозваног новог примитивизма и био је део екипе из Топ-листе надреалиста. Преминуо је послије 13 дана у болници,преноси 24sata.hr

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана