Отворен сабор трубача у Гучи

Срна
Foto: Информер

БЕОГРАД/ГУЧА - Подизањем саборске заставе, уз интонирање трубачке химе "Са Овчара и Каблара", у центру Гуче почео је 61. Драгачевски сабор трубача, једна од највећих и најважнијих музичких манифестација у Србији посвећена звуку трубе, јединог оригиналног и за ово поднебље типичног инструмента.

Домаћин овогодишњег Сабора трубача је кошаркаш чачанског "Борца" и репрезентативац Радмило Мишовић, који је манифестацију прогласио отвореном.

У наредна три дана своје вјештине представиће бројни трубачи и трубачки оркестри, а и познати извођачи народне и етно музике.

Током Сабора већ прве вечери наступуће бенд "Диванхана", Даница Црногорчевић, Дејан Петрковић, а на финалној вечери Ана Бекута, Снежана Ђуришић и Цакана.

Првог дана ове манифестације, осим изложбе домаће радиности и представљања публикација посвећених Сабору, такмичарски дио почиње вечерас у 18.00 часова, када ће се надметати омладински трубачки оркестри Србије на позорници Културног центра Гуче.

У 20.00 часова наступа састав "Диванхана" из БиХ, који његује звук севдалинке, а програм се потом наставља на главној позорници на стадиону, гдје од 21.00 час наступа Даница Црногорчевић, која изводи традиционалну, етно, али и духовну музику.

Од 22.00 часа на стадионској бини биће одржан трубачки концерт орекстра Дејана Јевђића, а од 23.00 часа наступа и тренутно највећа звијезда међу трубачима - Дејан Петровић са својим "Биг бендом".

У поноћ почиње - поноћни концерт.

Другог дана Сабора биће приређен народни вишебој, наступ Културно-умјетничког друштва "Димирије Котуровић", те концерт трубачких оркестара из иностранства, а у подне на стадиону ће бити одржан концерт прошлогодишњег побједника Сабора под називом "Побиједили су, заслужили су".

На позорници Културног центра у 20.30 часова наступа "Бенд 357", а од 21.00 час на главној позорници на стадиону наступа "Биг бенд" оркестар РТС-а.

Од 22.30 часова је концерт Дејана Лазаревића, док од 23.30 часова наступа трубачки оркестар Екрема Мамутовића, а потом наступају ди-џејеви и трубачи.

Посљедњег дана Сабора у недјељу, 7. августа, биће одржан саборски дефиле улицама Гуче, са приказом драгачевске свадбе из 19. вијека, на позорници Културног центра биће одржано такмичење здравичара, избор најлепше народне ношње и наступ културно-умјетничког друштва.

Финално такмичење "Са Овчара и Каблара" почиње у 18.00 часова на главној позорници на стадиону, од 21.00 час наступа Народни оркестар РТС-а са солистима - Аном Бекутом, Снежаном Ђуришић и Цаканом.

У 22.30 часова је проглашење побједника 61. Сабора, у 22.45 часова концерт Бобана и Марка Марковића са бендом, а у поноћ слиједи велико финале - концерт побједника Сабора.

Нова труба, која је постављена на улазу у Гучу, дуга је пет метара.

Сви програмски садржаји су бесплатни за посјетиоце.

Први сабор трубача одржан је 14. октобра 1961. године, уз учешће само четири трубачка бенда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана