Коља: "Мексиканац" из дјечје собе као подстрек људима да издрже кућну изолацију

ГС
Коља: "Мексиканац" из дјечје собе као подстрек људима да издрже кућну изолацију

“...Сјећам се тога добро, било је неког шарма у томе, неке радосне туге у тим пјесмама… Поздрав за Мехико!", каже Коља.

Музичар Никола Пејаковић Коља објавио је нову, ескапистичку пјесму "Мексиканац", његов први студијски рад након албума "4 Прста" (2018).

"Као и обично, сањам о томе да одем са породицом на село. Ништа ново код мене, значи, осим што ме је ова корона учврстила у идеји да ћу да бјежим у брда. Не из страха, већ зато што ми је преко главе свега - и ове цивилизације и капитала и демократије и медија и свега осталог… Вјерујем да је то осјећај који се јавља код већине људи", каже Коља о надахнућу за пјесму.

Према његовим ријечима, иза снимања само "Мексиканца" у овом тренутку нема "неке специјалне стратегије", већ је, након што је пјесма била готова, одлучено да се не чека на нови албум и "нека, кобива, боља времена", јер "ово је најбоље вријеме за ову пјесму". Уз то, видео ( снимљен у стану, телефоном ) који прати "Мексиканца", каже Коља, "није спот, већ мали подстрек људима да издрже кућну изолацију, јер, у суштини, ништа нам битно не фали… Осим памети".

Може ли се Кољин "Мексиканац" схватити као мала посвета Југомексиканцима, особеном хибридном музичком жанру педесетих и шездесетих година у комунистичкој Југославији?

“...Сјећам се тога добро, било је неког шарма у томе, неке радосне туге у тим песмама… Поздрав за Мехико!", каже Коља.

 

<iframe width="640" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/_TISBnoGDmQ" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Додавши свом пјевању и свирању гитаре овај пут и усну хармонику, Пејаковић је снимио "Мексиканца" по обичају у продукцији Војислава Аралице, који је радио и аранжман и свирао гитаре, док је за клавијатуре био задужен Иван Алексијевић. Контрабас је свирао Милан Павковић, а бубњеве Саша Ранковић. Пјесма је снимљена током фебруара и марта у београдском студију Сијена, уз сниматељку Сању Ђуричић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана