Београђани одали пошту Балашевићу на Тргу Николе Пашића VIDEO

Танјуг
Београђани одали пошту Балашевићу на Тргу Николе Пашића VIDEO

БЕОГРАД - Ниске температуре и пандемија нису спречиле неколико стотина људи да вечерас на Тргу Николе Пашића у Београду запале свијеће као посљедњу посвету преминулом кантаутору орђу Балашевићу.

Као и у Новом Саду, гдје је живио и стварао велики музичар, и другим градовима Србије, али и по региону, прије свега Загребу, истовремено се одаје почаст на исти начин на трговима, у поворкама потресених обожаваоца.

На тргу Николе Пашића људи су пристизали у групама и то различитих генерација, чак и они веома млади који се нису ни родили када је Панонски морнар градио веома успјешну каријеру пјевача, текстописца, композитора, комплетне ауторске личности, али и они који су га помно пратили у професионалном животу.

Велики транспарент је написан на платну на земљи испред споменика Николе Пашића који гласи: „Лаку ноћ, даме и господо”, што је познати стих из чувене Балашевићеве пјесме „Одлази циркус” (1980) са истоименог албума његове групе „Рани мраз” прије соло каријере.

Такође, поред многих свијећа које су Београђани неуморно палили у читавим редовима око споменика, написана је и лична порука музичару од стране очигледно искрених обожаватељки.

Текст те поруке гласи: „Живот баш не зна шта је доста...Волеће те и памтити и они моји ''Неки нови клинци'', Тара, Лена, Миа и моја проста душа словенска. Тамара”.
 

Zagrepčani se opraštaju od Đorđa Balaševića https://t.co/2WpwbxWwhq #Zagreb #Hrvatska #ĐorđeBalašević pic.twitter.com/FFp91YWfjS

— ANADOLU AGENCY (BHS) (@aa_balkans) February 20, 2021

Људи су били и даље у невјерици да је заувијек отишао један од највољенијих и најбољих музичара са ових простора.

Изгледа да им није јасно како је могао тако одједном преко ноћи отићи умјетник који им је подарио врхунске пјесме за сва времена, које су они све вријеме пуштали преко својих мобилних телефона ове тужне вечери.

Тако су се могле чути многе непролазне нумере из веома богатог опуса Балашевића, прије свега хит „Словенска”, који су онда и уживо отпјевали хорски многи љубитељи лика и дјела новосадског пјевача, а и остале пјесме су се ориле кроз простор.

Осим великог броја свијећа, Београђани су остављали и плишане играчке у виду многих животиња, као да су свом идолу правили гнијездо или ушушкани кутак за вјечни починак, или се не могу помирити са чињеницом да га више нема, те су жељели на овај начин да му пруже нову добродошлицу.

Ријека људи је непрекидно пристизала да ода пошту свом фавориту и јасно је било да не умију да прихвате, ни да се помире са тим да њега више нема.

Брачни парови, љубавни парови, са дјецом или без дјеце, старија господа и госпође, младе особе, пријатељи у групама, са кућним љубимцима, сви су дошли са истом намјером, да се захвале музичару на свему што је за њих учинио путем ријемек дела од композиција које су обиљежиле свачији живот на тлу бивше Југославије.

Таква поворка ће се наставити и даље вечерас симболично испред Сава центра, гдје је Балашевић увијек имао маратонске легендарне концерте од по четири сата који су одушевљавали публику свих генерација.

орђе Балашевић је посљедње велике концерте имао крајем 2015. и 2016. оба пута у распродатој Београдској Арени (са по 20 000 душа у публици), као и серију од седам такође распродатих наступа у Комбанк Дворани децембра 2017. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана