Због имена три пута завршио у затвору

GS
Foto: 24newsrecorder

Један Kолумбијац је доживио ту несрећу да је три пута завршио у затвору у посљедњих 13 година јер носи исто име као тражени вођа нарко картела 46-годишњи Рене Мартинез Гутијерез.

Рене је миран породичан човјек без криминалног досијеа. Проблем је што он носи исто име са перуанским дилером дроге са неколико националних и међународних потјерница и налога за хапшење, па је из тог разлога хапшен три пута у посљедњих 13 година.

Посљедњи пут се десио раније овог мјесеца када се човјек вратио у своју родну земљу Колумбију да види свог болесног оца. Ухапшен је чим је његов авион дотакао земљу у Боготи и од тада је у затвору.

Гутијерез је први пут наишао на проблеме са законом због свог имена 2010. године када је отишао у локалну полицијску станицу у Боготи у Колумбији да затражи свој судски досије како би отворио сопствени бизнис.

Провјеравајући његову евиденцију, полиција је открила да Рене Мартинез Гутијерез има међународну потјерницу коју је издао Перу, тако да је незаконито задржан у притвору осам дана.

На крају је Колумбијац пуштен, али није могао све да заборави, па је отишао у амбасаду Перуа, у Врховни суд правде, у Интерпол, али нико од ових субјеката није имао право објашњење шта се догодило. . Сви су тврдили да је до његовог хапшења дошло због несрец́не случајности његовог имена.

Његова супруга Џесенија Контрерас рекла је за Ел Тиемпо: “Његово име и датум рођења поклапају се са особом која је тражена због саучесништва са човјеком који је 2006. пренио 20 килограма кокаина уграђеног у телевизију у Перуу.

Само годину дана након првог хапшења, Рене Мартинез Гутијерез је поново позван у полицијску станицу у Боготи као свједок, након што му је опљачкано радно мјесто.

Требало је само да да изјаву о томе шта се догодило, али када је полиција провјерила његово име у бази података, поново су га замијенили за траженог перуанског нарко-боса. Овог пута, провео је два мјесеца са искусним криминалцима у злогласном колумбијском затвору Ла Пикота док перуанске власти коначно нису потврдиле да он није човјек којег су тражили.

Послије овог инцидента, Гутијерез је одлучио да је најбољи начин да избјегне затвор у будуц́ности да се пресели у Сједињене Државе, па су се он и његова породица тамо преселили 2012.

Његови проблеми са законом су изгледа били иза њега, али у Почетком 2023. Рене је сазнао да се његов старији отац уопште не осјец́а добро, па је одлучио да оде куц́и да га види, добро знајуц́и ризику којем се излаже.

Нажалост, најгори страхови 46-годишњег мушкарца материјализовали су се чим је његов авион слетио у Боготу. Агенти Интерпола су се укрцали у авион одмах након што се зауставио на аеродромској писти, затражили његову личну карту и након што су потврдили његово име, испратили га. На крају је пребачен у полицијску станицу Лос Мартирес гдје је од тада задржан.

Нажалост, отац Ренеа Мартинеза Гутијереза ​​преминуо је док је био у притвору, тако да никада није стигао ни да се опрости од њега. Поново, он и његова породица чекају да перуанске власти формулишу захтјев за екстрадицију и још једном потврде да он није човјек кога желе.

Шокантно је да се овако нешто може десити у стварном животу, али Ренеова прича је добро документована, јер је у Колумбији доспио на насловнице на националним новинама сваки пут када је ухапшен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана