Возач “Тесле” спавао током пребрзе вожње

Срна
Foto: Илустрација

ОТАВА - Мушкарац у Канади оптужен је за опасну вожњу јер је наводно спавао док је његов аутомобил марке “тесла” био у режиму аутономне вожње при брзини од преко 150 километара на час.

Полиција је саопштила да су оба предња сједишта била оборена уназад и да су возач и сувозач спавали када је полицијско возило интервенисало у Алберти.

Када су полицајци укључили ротациона свјетла, а остала возила се склонила, “тесла модел С” је убрзао, пренио је Би-Би-Си.

Возач стар 20 година је из Британске Колумбије, а пред судом ће се појавити у децембру.

Он је иницијално био оптужен за пребрзу вожњу и добио је суспензију од 24 часа због умора, али је касније подигнута оптужница за опасну вожњу.

“Нико није гледао кроз вјетробран да види куда аутомобил иде. Изгледало је да нема никог у возилу, али је оно убрзавало јер је трака испред њега била празна”, изјавио је полицајац Дери Турнбул “Си-Би-Ес њузу”.

Он је рекао да је у полицији већ 23 године, али да га је овај догађај “оставио без текста”.

“Никада нисам видио ништа попут овога, али наравно до сада није ни било овакве технологије”, изјавио је Турнбул.

“Теслини” аутомобили тренутно располажу “аутопилотом” другог нивоа, што значи да возач мора да буде будан и спреман да реагује док држи руке на управљачу.

Оснивач компаније Илон Маск изјавио је да очекује да ће његова возила до краја године бити потпуно аутономна, са веома мало интервенција возача, али је додао да постоји “много малих проблема” које треба ријешити у тестовима у стварној вожњи.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана