Вегани и муслимани протестују због начина припреме брзе хране

Срна
Foto: Агенције

ОСЛО - Вегани и муслимани у Норвешкој удружили су се у протесту због припремања различитих врста хране на истом роштиљу.

Група "Халал гајд" на "Фејсбуку", која броји десетине хиљада чланова, позвала је да се побољша начин на који се спрема "дозвољена" и веганска храна. Чланови групе указали су на то да бројни ланци за продају брзе хране, укључујући "Бургер кинг", сву храну припремају на истом роштиљу, користећи исто уље за пржење, односно да се вегетаријански, пилећи, рибљи и говеђи бургери прже заједно.

 "Свима су нам потребне боље информације о начину припреме хране, како бисмо могли да одлучимо да ли желимо да једемо на тим мјестима или не.

То се не односи само на храну која је дозвољена муслиманима, већ и на храну за вегане и алергичне особе", изјавио је један од администратора групе Шахзад Гуфур за лист "Верт ланд".

Он је рекао да они који једу веганску или храну дозвољену муслиманима и Јеврејима не могу тек тако да мијењају навике исхране, те да је неопходно прилагођавање када се ради о припреми хране. Гуфур је нагласио да је у Норвешкој велика потражња за храном коју могу да једу муслимани, те да Агенција за безбједност хране треба да се позабави тим питањем. Према његовим ријечима, главни циљ је постављање стандарда за храну дозвољену муслиманима у Норвешкој, пренио је "Спутњик". Агенција за безбједност хране саопштила је да је њена главна улога да се обезбиједи прописна хигијена и етикетирање, како би храна била безбједна и да би муштерије могле да добију праве информације о намирницама. Из Агенције је наглашено да ова служба нема став који је повезан са религијом. Компанија "Бургер кинг" саопштила је да нема простора за одвојене роштиље. Укупно 5,1 одсто становника Норвешке до 2019. године чинили су муслимани, а прошле године је процијењено да вегетаријанци чине осам одсто од укупно 5,3 милиона становника те скандинавске земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Виц дана
Виц дана
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана