Туриста из прве отворио сеф закључан деценијама

Танјуг
Туриста из прве отворио сеф закључан деценијама
Туриста из прве отворио сеф закључан деценијама

Туриста у Музеју заоставштине града Вермилиона у Канади успо је “из прве” да погоди комбинацију сефа који нико није успио да отвори још од друге половине 1970-их година.

Стефан Милс је запањио раднике музеја када је успио да откључа сеф погодивши на срећу комбинацију која је деценијама мучила експерте, преноси “ББЦ” на српском.

У музеју у провинцији Алберта претходно су више пута покушавали да откључају стари сеф - али без успјеха.

Музеј, који се налази у старој школској згради од цигала, садржи колекцију предмета из историје Вермилиона, градића са нешто више од 4.000 становника, а један од експоната је и сеф поријеклом из хотела Брансвик, који је у том граду отворен 1906. године.

Вјерује се да је сеф купљен 1907. године, а музеју је поклоњен почетком 1990-их када је хотел промијенио власништво и био реновиран.

Из музеја су претходно тражили помоћ стручњака како би открили шифру, покушавали различите комбинације, чак су ступили у контакт с бившим запосленима у хотелу.

Милс каже да је цијела породица “била заинтриграна” када им је показан сеф.

И други посјетиоци су се, баш као и породица Милс, играли са сефом и покушавали да га отворе, али безуспјешно.

“Рекао сам водичу да је то невјероватна временска капсула и да не знају ни шта је унутра”, рекао је Милс, који ради као варилац.

Како наводи “ББЦ”, он је примјетио да се бројеви крећу од 0 до 60, и одлучио да проба 20-40-60.

“Типична комбинација, три пута у смјеру казаљке на сату - 20 - два пута у супротном смјеру - 40 - једном у смјеру казаљке на сату - 60, пробао сам и отворио се”, испричао је Милс.

У сефу, нажалост, није било блага, већ стари налог за плаћање и блочић за уписивање наруџби из 1970-их година.

У блочић је уписан рачун за бургер од печурака који је коштао 1,5 канадских долара (0.99 евра) и кутију цигарета за један канадски долар.

“Ти предмети немају неку вриједност, али нас веома занимају. Дају нам идеју о томе какво је ово мјесто било 1977. и 1978. године”, рекао је водич Том Киблвајт.

Вјероватноћа да Милс тачно погоди комбинацију је мала, рекао је Џефри Розентал са Универзитета у Торонту и прецизирао да је, према његовој рачуници, шанса да се из првог покушаја погоди комбинација 1 према 216.000. Његова калкулација је узела у обзир да се бројеви на сефу крећу од 0 до 60.

Он ипак истиче да неке такве браве имају простора за маневрисање, а пошто је ова имала сигурносни систем од три броја, Розентал је израчунао да су шансе ипак један према 8.000, што је, ипак, “и даље мала вјероватноћа”.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана