Стручњаци закључили зашто људи посежу за пуцкетавом фолијом

ГС
Foto: Илустрација

Сви воле пуцкетаву фолију. Из неког разлога привлачи људе да пуцкају мјехуриће, али се нико није запитао зашто је то тако.

Ако не знате одоговор, а жељели бисте да сазнате ми смо ту да вам откријемо "тајну" уз помоћ овог текста.

Произвођач пуцкетаве фолије "Bubble Wrap", која се користи за паковање ломљивих ствари, пре неколико година објавио је да прави нову верзију која неће пуцкати.

Обожаватељи ове фолије били су разочарани, све док произвођач није објаснио да ће се у новој верзији ваздух селити из једног мјехурића у други, и да ће "игра пуцкетања" заправо трајати „заувек“.

Кејтлин Дилон, професорка психологије на колеџу "Вестерн Нова Енглеска", објавила је студију о уживању у пуцкетању ове фолије још 90-их година.

Иако је то лагана тема за једно научно истраживање, у свом раду Дилон јој даје тежину цитирајући књигу из 70-их о смирујућим моћима додира.

- У античкој Грчкој је било уобичајено и још увек је у једном дијелу Азије – људи носе са собом неки камен глатке површине, или ћилибар или жад. Пријатан осјећај додиривања глатког камена има смирујући ефекат. Бројанице код религиозних хришћана праве сличан ефекат - пише Дилон и додаје да када упослимо руке ручним радом, попут веза, опуштамо се. Исто важи и за пуцкетаву фолију - рекла је она

Њено истраживање је показало да су студенти који су испуцкали две фолије били много смиренији и буднији.

Такође, они су имали луцидније реакције и боље су доносили одлуке.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана