Средњошколац у “онлaјн” настави добио јединицу - из физичког

ГС
Средњошколац у “онлaјн” настави добио јединицу - из физичког

ЗАГРЕБ - Око 450.000 ученика и наставника у основним и средњим школама, те њих око 70.000 у високом школству прати “онлајн” наставу у Хрватској.

Хакерски напади, рушење система, земљотрес у Загребу, изостанак оцјена и тестирања, неуједначено оптерећење ученика, низ питања на које учитељи, ученици и родитељи још немају одговор - много је тога обиљежило првих десетак дана од почетка онлине, “корона наставе” на даљину, с којом се због пандемије ЦОВИД 19 први пут у својој историји сусрело хрватско школство.

Министар образовања Хрватске Блаженка Дивјак рекла је јуче да у овом тренутку око 450.000 ученика и наставника у основним и средњим школама те њих око 70.000 у високом школству прати наставу путем средишњих сервиса ЦАРНета и СРЦЕ-а, пише Јутарњи лист.

Настава се за најмлађи узраст организује путем телевизијског програма на ХРТ-у 3, а за средњошколце и на Спортској телевизији, те РТЛ-у 2. Материјали се пласирају и на каналима попут ЈуТјуба, мрежних страница Школе за живот, комуницира се преко група на Виберу, ВацАпу, путем мејла...

Живот се за ученике и наставнике преселио у виртуални свијет, настава се углавном не проводи у реалном времену (дјеломично и како би се растеретио систем), а упркос националном распореду, многе су се школе одлучиле придржавати свога старог школског распореда. Иако су сви ученици, наставници и родитељи с којима је разговарао Јутарњи лист дали високе оцјене идеји онлине наставе у изузетно тешким временима, провођење је ипак далеко од идеалног, дало би се закључити из њихових “шарених” искустава.

Иако бројчаног оцјењивања ученика нема најмање до априла, како преноси Јутарњи, неки професори не штеде с утјеривањем дисциплине - један средњошколац на истоку Хрватске добио је чак јединицу у онлине школи, и то из физичког.

“Професор је поставио апликацију у коју је дијете требало послати доказ да је одрадило неке вјежбе, односно измјерило пулс. Како то није учинило до предвиђеног рока, професор му је дао 'јединицу' у форми биљешке која је ушла у е-дневник”, сазнаје лист од извора блиских том ученику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана