Породица која хода четвороношке пркоси природи, научници збуњени

GS
Foto: Twitter

Породица Улас у руралној Турској шокирала је свет када је откривено да ходају четвороношке, а научници су били збуњени како се уклапају у теорију људске еволуције.

Породица Улас је први пут доведена у јавну сферу кроз научни рад који је праћен документарцем на BBC-u из 2006. под називом "Породица која хода на све четири".

Професор Николас Хамфри, еволуциони психолог из Лондонске школе економије, открио је да је од 18 деце у овој породици, њих шест рођено са овом особином која никада раније није виђена код модерних одраслих људи.

- Никад нисам очекивао да би се, чак и под најнеобичнијом научном фантазијом, модерна људска бића могла вратити у ово стање - рекао је Хамфри и додао:

- Оно што нас издваја од остатка животињског свијета је чињеница да смо ми врста која хода на двије ноге и држи главу високо у ваздуху. Наравно, то је и језик и све друге ствари, али је ужасно важно за наш осјећај да смо другачији од других у животињском царству. Ови људи прелазе ту границу.

Потпуно другачије

Породица Улас је у документарцу описана као "карика која недостаје између човјека и мајмуна", а турска студија сугерише да је "деволуција" могла да се догоди, преокренувши три милиона година еволуције.

Али Хамфри је критиковао ту теорију у документу BBC, назвавши је "дубоко увриједљивом" и "научно неодговорном".

Документарац је такође истакао "неисказани значај породице за сваког од нас" и тврдио да она "не би требало да постоји".

Истраживачи са Универзитета у Ливерпулу открили су да су д‌јеца у центру студије имала скелете који су више личили на мајмуне него на људе и да су имала смањени мали мозак, стање које обично не утиче на способност других људи да ходају на своје двије ноге, пише Дејли Стар.

По чему се разликују од мајмуна?

Међутим, док мајмуни користе зглобове да би се кретали, ови људи користе дланове, што представља значајну разлику.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана