Ову епизоду Симпсонових не смију гледати у Хонг Конгу

ГС
Ову епизоду Симпсонових не смију гледати у Хонг Конгу

Компанија Дизни избацила је са платформе за стриминг у Хонг Конгу епизоду популарне цртане серије Симпсонови, у којој су аутори поменули и „кампове за присилни рад у Кини”.

Медији извјештавају о изостављању епизоде Љутита Лиса (One Angry Lisa) у најновијој сезони серије. Још није објављен разлог због којег је ова одлука донијета, a из компаније Дизни нису пристали да одговоре на питања новинара BBC-ја.

Забринутост расте због цензуре у Хонг Конгу послије увођења неколико контроверзних закона. Претходно је поштовање људских права у том граду било на вишем нивоу него у другим дијеловима Кине, али су из Пекинга одлучили да уведу строга правила послије великих продемократских демонстрација у Хонгконгу 2019. године.

У епизоди која је премијерно приказана у октобру прошле године, Марџ Симпсон, један од главних женских ликова, показала је фотографије Кинеског зида током часа вјежбања. Њен иструктор на часу рекао је: „Погледајте чуда Кине: руднике биткоина и кампове за присилни рад у којима дјеца праве паметне телефоне”. 

BBC је претходно извјештавао о присилном физичком раду на који су били приморане стотине хиљада припадника етничких мањина у региону Синђјанг. Из кинеске владе су негирали то, тврдећи да су фабрике дио пројекта за „смањење сиромаштва” у којем људи учествују на добровољној бази.

Епизоде најновије сезоне серије се могу погледати на кинеским сајтовима за стриминг, али не и ова контроверзна епизода, утврдио је BBC.

Дизни је 2021. године такође изоставио епизоду која се односи на демонстрације на тргу Тјанмен из 1989. године које је власт угушила у крви.  Цензура западног телевизијског програма је уобичајена у Кини, а критичари кажу да се тај модел све више примјењује и у Хонгконгу.

Продуценти из Холивуда оптужени су да уклањају садржај који би кинески цензори могли да сматрају проблематичним како би задржали приступ великом тржишту Кине. У Хонгконгу је 2020. године уведен Закон о националној безбједности, којим су криминализовани акти подривања моћи или ауторитета централне владе у Пекингу.

Из власти су рекли да је то неопходно како би се сачувао ред, али из опозиције сматрају да је овај метод искоришћен да се ућуткају критичари и демократски активисти. 

У понедјељак је почело суђење у досад највећем судском предмету послије доношења закона у којем се суди 47 људи који су оптужени за „субверзију (подривање)”. Током 2021. године донијет је и Закон о цензури филма који је усмјерен против „подржавања, величања, подстрекивања, промовисања и изазивања активности које би могле да угрозе националну безбједност”.

Званичници су тада рекли да се овај закон неће примјењивати на пословање стриминг платформи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Виц дана
Виц дана
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана