Откривена статуа посвећена оснивачу биткоина у Будимпешти

Танјуг
Foto: Танјуг

БУДИМПЕШТА - Импозантна бронзана статуа анонимном творцу дигиталне валуте биткоин откривена је у Будимпешти, а њени творци кажу да је прва у свету подигнута њему у част.

Статуа је подигнута у пословном парку близу ријеке Дунав, а биста се налази на каменом постољу са угравираним именом Сатоши Накамото, псеудонимом мистериозног програмера биткоина чији прави идентитет није познат, пише АП.

„Сматрамо да је Сатоши оснивач читаве индустрије криптовалута. Он је створио биткоин, створио је блокчеин технологију, он је бог нашег тржишта“, рекао је Андрас Гиорфи, оснивач пројекта.

Статуа је умотана у бронзану капуљачу са логом биткоина, јако је углачана како би била рефлектујућа попут огледала у којем се гледаоци могу видјети, пише АП.

Аутори статуе су вајари Река Гергели и Тамас Гили који су настојали да покажу људски облик док су остали вјерни анонимности Накамота.

„Био је то велики изазов. Врло је тешко направити портретну скулптуру особе за коју не знамо како изгледа. Надам се да сам кроз језик сулптуре успео да пренесем основну идеју биткоина, да он припада свима и никоме у исто време“, рекао је Гили.

Како је рекао, на откривање скулптуре позван је и Накамота, како би се кончно сазнао његов идентитет.

Иако је догађај привукао неколико стотина људи, нико се није огласио као оснивач криптовалуте која је провукла десетине милиона инвеститора и која је усвојена овог мјесеца као легална валута у Салвадору.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана