Одржана 11. „Гробаријада“ : Торта у облику ковчега, “Посмртни марш“ и глогов колац

Анадолија
Одржана 11. „Гробаријада“ : Торта у облику ковчега, “Посмртни марш“ и глогов колац

НИШ – На дружењу погребника са Балкана – 11. “Гробаријади“ ове године одржаној у Нишу, окупило се око 200 представника из 150 погребних предузећа из Хрватске, Грчке, Бугарске, БиХ, Србије и Сjеверне Македоније.

Главна атракција на синоћњем догађају била је торта у облику ковчега дуга скоро метар и по.

Након цјелодневног дружења власника предузећа за продају погребне опреме у једном од нишких ресторана, гости су се засладили тортом која је изнијета уз ватромет и звуке “Посмртног марша“, а дио декорације били су и вјештачка магла и глогов колац.

Домаћин “Гробаријаде“, погребник Иван Станисављевић из Ниша, каже да је циљ манифестације боље упознавање и размјена искустава колега.

-Циљ је да остваримо сарадњу, да један дан у години имамо и ми одушка. Ми 365 дана имамо само сахране, један дан у години желимо и ми да се опустимо - каже Станисављевић.

У посао је ушао прије 25 година и сада га предаје сину. Каже да, иако многи мисле другачије, погребници осјећају тугу са породицама које изгубе своје ближње.

Исто наглашава и његов колега Радиша Михајловић из фирме „Дрнда“.

-Неки сматрају да се енормно богатимо, а не схватају да ми радимо 24 сата сваког дана и да смо саучесници тог бола. И ми смо људи, осећамо и тугу и бол са породицом коју услужимо. Никог не вучемо за рукав да купи ковчег од хиљаду или две хиљаде евра, сами бирају, сами постављају услове -говори Станисављевић који је већ у пензији, а фирму је препустио сину.

Из Шибеника је дошао Јован Шкелин.

-Били смо и на првој „Гробаријади“, а сада и овдје. Част нам је што смо позвани, мало ћемо се дружити и забављати - говори Шкелин.

У посао је, каже, ушао случајно, док је радио као ауто-механичар.

-Од тога се у Хрватској у то вијреме није могло добро живјети, па сам са једним приватником почео ово радити. Имамо идеју да направимо сличну манифестацију у Хрватској и угостимо наше колеге, надам се да ће то бити ускоро - додаје Шкелин.

Представницима фирми који су допринијели организацији прославе уручене су статуе цара Константина, а сви учесници су као успомену са собом понијели оловке у облику глоговог коца.

Претходни скуп био је организован 2019. године у Пожаревцу, послије чега је услиједила пауза због епидемиолошке ситуације. Наредна “Гробаријада“ биће одржана у Петровцу на Млави.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана